Ulazak u NATO donijeće stabilnost u regionu

Aleksandar Dedović iz Alfa centra kazao je da je podrška građana pridruživanju Crne Gore Alijansi, od jedne trećine, od prije desetak godina, porasla na sadašnjih 53 procenta
4 komentar(a)
debata Priština, Foto: Info Centar Crnogoraca Kosova
debata Priština, Foto: Info Centar Crnogoraca Kosova
Ažurirano: 30.03.2017. 18:16h

Izvjesni ulazak Crne Gore u NATO pozitivno će se odraziti na stabilnost ostalih zemalja na Zapadnom Balkanu, ocijenjeno je na konferenciji Uticaj članstva Crne Gore u NATO na regionalnu bezbjednost, koja je održana u danas u Prištini.

Konferenciju je orgnizovalo Udruženja Crnogoraca Kosova, Bezbjednosni Centar za istraživanje i Fondacija Fridrih Ebert Stiftung.

"Predstavnici civilnog sektora iz Kosova, Crne Gore, Albanije, kao i predstavnici međunarodnih organizacija saglasni su da prijem Crne Gore u NATO, osim što donosi stabilnost regionu, pokazuje i da se događaji odvijaju u pravom smjeru, ali i da su u ovim zemljama neophodne reforme na unutrašnjem planu i u odnosima među susjedima”, kaže se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

Predsjednik tog udruženja, Slobodan Vujičić, istakao je da je ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore suštinski uslov Kosova za strateško partnerstvo sa svim članicama NATO saveza.

Aleksandar Dedović iz Alfa centra kazao je da je podrška građana pridruživanju Crne Gore Alijansi, od jedne trećine, od prije desetak godina, porasla na sadašnjih 53 procenta.

"Iskustva Crne Gore na putu evroatlantskih integracija mogu biti korisna ostalim zemljama u regionu i Crna Gora je sigurno spremna da im u tome pomogne”, naglasio je advokat iz Crne Gore Predrag Milašević.

Osim predstavnika Ambasade Crne Gore u Prištini, konferenciji su prisustvovale i diplomate još nekoliko država.

Bonus video: