Vujović o ratifikaciji: Odluka Senata otklanja neizvjesnost

Kako je kazao, moguće je da će ulazak u NATO uticati na promjenu političke kulture, kako vlasti tako i opozicije, jer će i jedni i drugi biti pod lupom saveznika
2 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.03.2017. 11:32h

Odluka Senata američkog Kongresa da ratifikuje protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u otklanja neizvijesnost koja je velikim dijelom, neopravdano, podsticala tenzije u crnogorskom društvu, smatra predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring, Zlatko Vujović.

„Odlukom Senata je postalo jasno i najvećim protivnicima učlanjenja da su bila nerealna očekivanja da se taj proces može zaustaviti antisistemskim djelovanjem, i podsticanjem, prevashodno iz Rusije, nekada nasilnih akcija protivnika“, kazao je Vujović agenciji MINA.

Kako je naveo, nakon okončanja procesa ratifikacije, Crna Gora će kroz nepuna dva mjeseca postati punopravna članica NATO, što će joj omogućiti da sa manje neizvijesnosti gleda na pitanje svoje bezbijednosti.

Vujović je ocijenio da je za malu zemlju kakva Crna Gora, to veoma važna odluka, koja će pomoći da se ne ponovi iskustvo gubljenja države 1918. godine.

On smatra da će ulazak u NATO bezbijednosni sistem dodatno pomoći rasvjetljavanju događaja oko posljednjih parlamentarnih izbora.

Prema njegovim riječima, razrješenja političke krize neće biti moguće dok se ne utvrdi puna slika i kazne oni koji su eventualno izvršili krivična djela.

„No, članstvo u NATO ne znači da će zainteresovanost Rusije biti manja za Crnu Goru. Mislim da će želja, i napori da utiče na politička zbivanja u Crnoj Gori biti prisutni, s tim da će akcenat biti više stavljen na bezbjednosne strukture“, kazao je Vujović

Kako je kazao, moguće je da će ulazak u NATO uticati na promjenu političke kulture, kako vlasti tako i opozicije, jer će i jedni i drugi biti pod lupom saveznika.

„Naše bezbjednosne strukture neće imati samostalnost, već ograničenu autonomiju, što će pozitivno uticati na prevenciju njihove moguće zloupotrebe. Slično i za razne pokušaje parabezbjednosnih struktura koje su se bavile diskreditacijom političkih protivnika“, rekao je Vujović.

On smatra da će saradnja, ili rad za ruske ili neke druge zemlje obavještajne i paraobavještajne strukture političkih grupa ili pojedinaca iz Crne Gore, biti predmet interesovanja obavještajnih struktura zemalja članica NATO.

Prema riječima Vujovića, na političkoj sceni u Crnoj Gori uvode se nova pravila igre "koja neće u potpunosti promijeniti kulturu i stanje svijesti pojedinih aktera, ali svakako da neka politička ponašanja neće biti više tolerisana".

"Bez obzira što u NATO postoji i primjer autoritarnog režima u ovom trenutku, riječ je ipak o izuzetku, tako da se neće Crnoj Gori tolerisati postojanje autoritarnih tendencija“, zaključio je Vujović.

Bonus video: