Demokrate: Organizovati referendum po pitanju ulaska u NATO

Ta partija naglašava da vlast nema većinsku podršku po pitanju ulaska u NATO savez
27 komentar(a)
Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 29.03.2017. 17:51h

Stanovništvo, teritorija, suverena državna vlast - postojanje svakog od ova tri konstitutivna elementa države ponaosob, a najvjerovatnije i sva tri zajedno, bilo bi dovedeno u rizik kada se ne bi vodilo računa o odbrani i bezbjednosti. Zbog toga, politika i strategija odbrane i bezbjednosti države ne smije biti proizvod brzopletih poteza, inspirisanih partikularnim interesima bilo kog pojedinca ili grupe ljudi, koju, u određenom trenutku, zapadne da vrši vlast, već brižljivo razmotreno rješenje najumnijih i najstručnijih članova društvene zajednice, koje bi se kretalo u koordinatama narodne volje, piše u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Ta partija naglašava da vlast nema većinsku podršku po pitanju ulaska u NATO savez.

"Crna Gora, preko svojih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kroz niz usvojenih dokumenata, opredijelila se da bude dio regionalnih i međunarodnih sistema bezbjednosti, pa je, u skladu sa takvim svojim opredjeljenjem, kao prioritet, postavila svoj strateški cilj – da u najkraćem mogućem roku postane punopravni član NATO-a, Sjeverno-atlanskog vojnog saveza. Istine radi, ovaj cilj najviših državnih organa ne nailazi na većinsku podršku građana Crne Gore. Naprotiv", navodi se u saopštenju.

Demokrate tvrde da se još jednom vrši podijela građana, ovoga puta po novom pitanju.

"Ipak, narodna volja, koja se ni po ovom pitanju ne podudara sa, bar deklarativno izraženom željom onih na vlasti, ni do sada nije predstavljala prepreku ovoj vladajućoj garnituri da svoje lične interese predstavi kao državni interes, pri čemu bi svako, ko makar i pomisli da ono najbolje za svoju državu može biti i u nekom drugom rješenju, bio označen kao državni neprijatelj. Na ovaj način, po ko zna koji put, neskriveno se polarizuju ionako podijeljeni građani, na čijim podjelama vlast vlada već više od četvrt vijeka. Prepoznavši tu namjeru, Demokratska Crna Gora neće upadati u ovu perfidnu zamku, niti će, stavljanjem ovog pitanja u fokus svog djelovanja, doprinositi ovom planu ponovnog dijeljenja naših građana, od kojih se očekuje da zaborave na sve životne probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju. Međutim, ljudi okupljeni u Demokratskoj Crnoj Gori ne mogu, a da ne primijete neukusno naglašene kampanje za dobijanje podrške za onu opciju koju ova vlast bezuspješno nameće već duže vrijeme", kaže se iz Demokrata.

Oni se zalažu za to da se održi referendum sa jednostavnim pitanjem na koje će odgovor biti konačno rešenje.

"Zbog osjetljivosti ovog pitanja, posvećenosti najvišim demokratskim standardima, među kojima vrhovno mjesto zauzima „Vox populi – vox dei“, ali i sa prevashodnim ciljem poštovanja Ustava Crne Gore, Demokratska Crna Gora je nesumnjivo opredijeljena da se po ovom pitanju konsultuju građani putem organizovanja referenduma, na kojem bi se od njih tražio odgovor na jasno i nesugestivno postavljeno pitanje: „Da li ste za to da Crna Gora postane punopravna članica NATO-a?“ Odgovor na ovakvo postavljeno pitanje, koji bi (da li je uopšte potrebno reći) morao biti obavezujući za sve buduće državne predstavnike, bez obzira iz koje partije dolazili ili kakav apriorni stav imali prema njemu, utrobi najpouzdaniji put za vođenje politike odbrane i bezbjednosti naše države. Svako drugo rješenje, koje ne bi odgovaralo neposredno izraženoj volji građana (nosilaca suvereniteta), moglo bi voditi njihovom nezadovoljstvu i produbljivanju političke krize, što, u krajnjem, nikome ne bi odgovaralo, a najmanje samim građanima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: