Đukanović o ratifikaciji: Najbolja vijest za državu u posljednih deset godina

Kako je kazao Đukanović, Crna Gora će, nakon još nekoliko tehničkih procedura u par predstojećih mjeseci, postati punopravna članica najprestižnije i najmoćnije vojne političke organizacije u istoriji čovječanstva
111 pregleda 115 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.03.2017. 15:10h

Lideri političkih stranaka koje podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u pozdravili su odluku Senata Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ratifikuje Protokol o crnogorskom pristupanju Alijansi.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS)Milo Đukanović rekao je da izvjesno i sada već dogledno članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja najbolju vijest za državu u posljednih deset godina.

"To potvrđuje da, ne samo da smo 2006. znali kakvu Crnu Goru želimo, nego da smo u međuvremenu pokazali i da imamo kapacitet da svoj cilj ostvarimo", smatra Đukanović, saopšteno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo Crne Gore u Alijansi.

Kako je kazao Đukanović, Crna Gora će, nakon još nekoliko tehničkih procedura u par predstojećih mjeseci, postati punopravna članica najprestižnije i najmoćnije vojne političke organizacije u istoriji čovječanstva.

On je naveo da ratifikacija Protokola u američkom Senatu daje poseban impuls tom procesu.

"Bez obzira na to što nijednog trenutka nijesam sumnjao u postojanost američke podrške crnogorskoj evropskoj i evroatlantskoj orijentaciji, svi smo morali primjetiti da je par objektivnih okolnosti otvorilo prostor za konfuziju i za nedoumicu“ , saopštio je Đukanović.

On je pojasnio da pod tim misli na promjene u vrhu američke administracije i na zategnutost na globalnoj sceni među ključnim političkim i bezbjednosnim igračima.

Predsjednik DPS-a je rekao da veoma ubjedljiv rezultat izjašnjavanja u Senatu SAD, gdje je od 100 senatora 97 podržalo Crnu Goru, uz samo dva glasa protiv, još jedna veoma ubjedljiva potvrda postojanosti američke podrške crnogorskom putu u evropske i evroatlantske integracije, i priznanja za rezultate koje je Crna Gora već ostvarila na tom putu tokom prve decenije nezavisnosti.

„Vjerujem da će vrijeme koje je pred nama sa Crnom Gorom u statusu članice NATO-a pomoći samoj državi, uključujući i one koji u ovom trenutku ne pokazuju spremnost da razumiju važnost ovog iskoraka da prepoznaju prednosti koje će crnogorsko članstvo u NATO-u otvoriti za svakog njenog građanina“, poručio je Đukanović.

On je objasnio da pod tim misli na šanse koje će se otvoriti na planu ekonomskog i demokratskog razvoja i bržeg rješavanja socijalnih problenma koje opterećuju svaku crnogorsku porodicu.

Đukanović je saopštio da će crnogorsko članstvo u NATO-u će doprinijeti regionalnoj stabilnosti, a time i bezbjednosti evropskog kontinenta.

"Ubijeđen sam da ćemo nakon formalizacije članstva u NATO uspjeti da sačuvamo ne samo državni suverenitet, nego i ono što je jako važno za male države i narode – svoj nacionalni, vjerski i kulturni identitet, i da ćemo uspjeti da sačuvamo i uspješno čuvati svoje pravo na njegovanje svih prijateljstava, uključujući i ona tradicionalna“, poručio je Đukanović.

On, kako je kazao, vjeruje da će crnogorsko društvo predvođeno državnim organima, prije svega novom Vladom, nastaviti da odgovorno izvršava svoje obaveze iz NATO agende, uključujući pojačano budžetsko izdvajanje.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović je rekao da je odluka Senata SAD potpuno očekivana za tu partiju, i da predstavlja još jednu potvrdu dobre saradnje Crne Gore i SAD.

„Ratifikacija Protokola od SAD je velika podrška i priznanje Vladi Crne Gore", naveo je Husović.

Danas su, kako je kazao, najviše dobili građani Crne Gore, a i pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori.

"Danas je važan dan i možemo da kažemo "zbogom" svim bezbjedonosnim prijetnjama i mogućim opasnostima koje su stalno vrebale Crnu Goru“, ocijenio je Husović.

Prema njegovim riječima, ovaj čin će sigurno dodatno učvrstiti suverenitet Crne Gore i predstavlja priznanje svim onim dobrim politikama koje su stvarale ova i prethodne vladajuće koalicije. "I borile se na ovom putu da danas možemo da kažemo da ćemo ubrzo postati punopravna članica NATO-a".

On je saopštio da je jako važno za građane Crne Gore da se, nakon učlanjenja u NATO, očekuje veći priliv stranih, pa i domaćih investicija.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović je rekao da se ratifikacijom u Senatu SAD potvrdilo ono što je on i ranije govorio, a to je da je podrška SAD apsolutno nesporna.

„Aktivnosti koje na vanjskom i unutrašnjem planu sprovodi država i mi njeni predstavnici, donijeli su još jednu veliku diplomatsku pobjedu", naveo je Brajović.

Kako je kazao, odluka američkog Senata ujedno se može razumjeti i kao snažna podrška SAD demokratskom putu kojim ide Crna Gora.

"Ovo je još jedan važan korak ka, toliko potrebnom, postizanju dugoročnog mira i stabilnosti naše zemlje i regiona“, smatra Brajović.

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović je izrazila zadovoljstvo ratifikacijom u Senatu SAD.

„Zadovoljstvo mi je što smo i mi dio tog projekta, kao manjinska stranka, zajedno sa ostalim manjinskim strankama, jer je to veliki korak i drugi najvažniji korak koji je Crna Gora ostvarila u novijoj istoriji", saopštila je Vučinović.

Kako je kazala, prvi taj korak je bila nezavisna Crna Gora.

"I nakon samo deset godina, Crna Gora je postala članica najjačeg bezbjednosnog saveza na svijetu, NATO saveza“, dodala je Vučinović.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je rekao da je sa velikim zadovoljstvom primio vijest iz američkog Senata.

„Bila je gotovo jednoglasna podrška. Ako je bilo ikakve rezerve ranije da će Crna Gora ući u punopravno članstvo NATO-a, sad je više nema", naveo je Popović.

On je ocijenio da Crnu Goru do zvaničnog ulaska punopravnog članstva u NATO-u očekuje još teških iskušenja, pojašnjavajući da misli na naredne pokušaje destabilizacije države.

Popović je dodao da je "već izvjesno da se Crnoj Gori nudi trajni mir i srećna sloboda".

Predsjednik Force Nazif Cungu rekao je da njegova stranka nije sumnjala da će odluka Senata SAD biti da ratifikuje Pristupni protokol Crne Gore.

„Sa aspekta bezbjednosti Crna Gora je dobila još jednu konkretnu podršku koja će se sigrno odraziti i na ekonomiju", saopštio je Cungu.

Tu odluku, kako je kazao, pozdravljaju svi Albanci u Crnoj Gori.

"Ona predstavlja dalji razlog za optimizam i stabilnost. Ovo nije samo stav Force nego i koalicije "Albanci odlučno", rekao je Cungu.

Bonus video: