Bošković: Od 2024. se predviđa da će Crna Gora izdvojiti dva odsto BDP-a za odbranu

„Samo stabilnost na zapadnom Balkanu može da nam pruži nove mogućnosti i šanse u postizanju naše evropske i evro-atlantske agende. Crna Gora će učiniti sve da dijalog postane osnovni temelj našeg političkog djelovanja, a da stabilnosti postane naša perspektiva“, kazao je Bošković
88 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, posjeta Fregata, Foto: Vlada Crne Gore
Predrag Bošković, posjeta Fregata, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.03.2017. 12:34h

Nastavak evropske i evroatlantske perspektive, kao i regionalna saradnja, najbolji su model za napredak i prosperitet svih država zapadnog Balkana, ocijenio je ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je u intervjuu za portal European Western Balkans govorio o najvećim bezbjednosnim izazovima na zapadnom Balkanu, benefitima članstva u NATO kao i saradnji u regionu.

Kako je rekao, plan integracija obezbjeđuje najviše racionalnih i najboljih rješenja za Crnu Goru, ali i za NATO, u različitim pitanjima.

„U finansijskom smislu, spremnost Crne Gore da odgovori ovom zadatku ogleda se u planu budžeta za ovu godinu, kojim se određena sredstva dodjeljuju za zajednički budžet NATO-a. Osim toga, od 2024. godine se predviđa da će Crna Gora izdvojiti dva odsto BDP-a za odbranu“, rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, nastavak evropske i evroatlantske perspektive najbolji je model za napredak.

„U skladu sa tim, u prvoj polovini ove godine, planiramo sastanke sa svim ministrima regiona u cilju intenziviranja saradnje, kako bismo prepoznali prioritetne zajedničke projekte“, poručio je Bošković.

Komentarišući saradnju Ministarstva odbrane sa državama u regionu, Bošković je kazao da je ona izgrađena i da se izazovi, kakvi god bili, mogu kontrolisati.

„Samo stabilnost na zapadnom Balkanu može da nam pruži nove mogućnosti i šanse u postizanju naše evropske i evro-atlantske agende. Crna Gora će učiniti sve da dijalog postane osnovni temelj našeg političkog djelovanja, a da stabilnosti postane naša perspektiva“, kazao je Bošković.

On je naveo da je Crna Gora u potpunosti posvećena namjeri da bude pouzdan partner u svim inicijativama koje imaju za cilj objedinjavanje kapaciteta u duhu NATO "pametne odbrane".

Bošković je rekao da je od obnove nezavisnosti Crna Gora snažno posvećena evroatlantskom cilju.

„To je Alijansa primijetila a pohvale su došle od svih njenih članica. Kao rezultat uspješno sprovedenih reformi, Crna Gora je dobila poziv, nakon čega je potpisan Protokol o pristupanju, zatim ratifikacija Protokola od parlamenata savezničkih država“, podsjetio je Bošković.

Prema njegovim riječima, Vojska Crne Gore je do sada sa više od 20 odsto njenih pripadnika učestvovala u misijama NATO-a.

„Pored toga, Crna Gora će nastaviti da pruža svoj puni doprinos regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu“, poručio je Bošković.

Upitan koji će biti benefiti Crne Gore ulaskom u NATO, Bošković je odgovorio da su oni višestruki.

„Ulaskom u NATO, naša država postaje dio najvećeg sistema kolektivne bezbjednosti. To znači da eventualno ugrožavanje sigurnosti Crne Gore više neće biti samo naša stvar, već stvar još 28 država“, kazao je Bošković.

Kako je naveo, biti dio te porodice, u kojoj se sve odluke donose jednoglasno, predstavlja značajnu priliku na geopolitičkom planu.

„Članstvo Crne Gore u NATO-u dodatno će ojačati stabilnost na zapadnom Balkanu. Protekli događaji su nas podsjetili koliko je važno da sve zemlje u regionu daju puni doprinos očuvanju mira“, kazao je Bošković.

Crna Gora će članstvom, smatra on, postati garant i faktor bezbjednosti na zapadnom Balkanu.

Na pitanje koje su najznačajniji bezbjednosni izazovi sa kojim se Crna Gora i zapadni Balkan suočavaju, Bošković je odgovorio da ih ima i da oni zahtijevaju zajednički pristup.

„S obzirom na to da određene političke elite imaju ideje o nacionalnim podjelama koje dijele region, zapadni Balkan, nažalost, nastavlja da bude trusno područje područje, izloženo sukobima“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, ne mogu se ignorisati savremeni bezbjednosni izazovi, poput poslednjeg velikog talasa izbjeglica ili nepredviđenih terorističkih napada i sajber terorizma.

Bonus video: