Marković: Nismo imali dileme u podršku SAD, Senat ratifikovao, da tako kažem naš protokol

Sve navedeno govori u prilog ocjeni da će cjelokupna procedura ratifikacije biti okončana do sastanka šefova država i vlada Alijanse u Briselu. Takav razvoj događaja nedvosmisleno i jasno podržava i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg", istakao je Marković
5 komentar(a)
Duško Marković, premijerski sat, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, premijerski sat, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.03.2017. 12:12h

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas u Skupštini na Premijerskom satu da Crna Gora nije imala dileme u podršku Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera i saveznika na putu ka NATO.

Američki Senat ratifikovao je u utorak Protokol o pristupanju Crne Gore NATO. Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.

"Kasno sinoć po našem vremenu Senat je ogromnom većinom glasova ratifikovao, da tako kažem naš protokol. Mi nijesmo imali dileme oko toga hoće li naš strateški partner i saveznik podržati pridruživanje Crne Gore Alijansi. Te dileme su vještački stvarane, iz dobro poznatih razloga, a kao što znate mi nijednog trenutka nijesmo ispoljavali ni najmanju nervozu oko tog pitanja. Sve navedeno govori u prilog ocjeni da će cjelokupna procedura ratifikacije biti okončana do sastanka šefova država i vlada Alijanse u Briselu. Takav razvoj događaja nedvosmisleno i jasno podržava i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg", istakao je Marković.

On je dodao da će članstvo Crne Gore u NATO predstavljati najveći vanjsko-politički uspjeh naše države od obnove nezavisnosti i ostvarenje jednog od glavnih strateških ciljeva.

"Za uspjeh možemo zahvaliti našim institucijama, koje su predano radile na reformama i dostizanju potrebnih standarda, ali i aktivnosti naše diplomatsko-konzularne mreže i svakako snažnoj podršci koju smo u toku čitavog procesa imali od naših evro-atlantskih saveznika i partnera", rekao je Marković.

Poslanik Socijaldemokrata, Vujica Lazović, pitao je Markovića tokom premijerskog sata kakvi su rezultati intenzivne diplomatske aktivnosti Vlade i njega kao premijera na planu vanjske politike.

Marković je kazao da je u prethodna četiri mejseca intenzivna vanjsko-politika i diplomatska aktivnost obilježila rad Vlade.

On je ocijenio da je brzina procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi ispunila i premašila očekivanja.

Marković je podsjetio da se finalizacija procedure očekuje u Španiji i naveo da očekuje da Protokol bude ptovrđen u najskorije vrijeme i u crnogorskom parlamentu.

On je kazao da, kad je riječ o evropskoj integraciji, Crna Gora pouzdano napreduje ka Evropskoj uniji (EU).

„Crna Gora ima stabilan put u EU, uz kontinuitet procesa čiji je tempo ujednačen u svim oblastima, ovo je možda i značajnije od brojke otvorenih i provremeno zatvorenih poglavlja“, rekao je on.

Kako je rekao, takvim stavbilnim ritmom će Vlada nastaviti i u narednom periodu.

Marković je saopštio da je visok stepen vjerovatnoće da će u narednim mjesecima biti otvoreno poglavlje 1 – Sloboda kretanja roba i poglavlje 22 – regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

„Da smo ozbiljni u namjeri da do kraja mandata ove Vlade kraju privedemo proces pregovora dokazaćemo i početkom zatvaranja prvih poglavlja koja su imala završna mjerila, a tu je u prvom redu 30. poglavlje – Vanjski odnosi, koje je sprremno“, dodao je on.

Kad je riječ o 27. poglavlju – Životna sredina, on je podsjetio da se radi o najkompleksnijoj i najskupljoj oblasti pregovaračkog procesa, navodeći da je uvjeren sam da će do kraja godine biti stvoreni preduslovi za otvaranje tog poglavlja.

„Ovo dovoljno govori da zastoja u procesu nema, govori da smo ušli u ozbiljnu fazu i da se možemo nadati dodatnim uspjesima na ovom polju. Sve navedene uspjehe smo ostvarili uprkos specifičnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, koja je u pojedinim momentima onemogućavala nesmetano i fokusirano djelovanje po pitanju navedenih prioriteta“, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, Vlada je potpuno posvećena pregovaračkom procesu i Crna Gora će nastaviti da bude uspješna evropska priča na Balkanu i prva naredna članica EU, „kako je to vizionarski najavio i slovački premijer“.

„Mi ne trčimo trku ni sa kim, radimo svoj posao u interesu svoje države na najbolji mogući način i u vremenu koje je realno“, kazao je Marković.

Bonus video: