Bošković: Crna Gora sposobna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednostI

Bošković je naveo da je zadovoljan posjetom broda jedne od najvećih mornarica na svijetu što, kako je kazao, predstavlja još jedan iskaz povjerenja od strane partnera iz Sjeveroatlantskog Saveza
121 pregleda 21 komentar(a)
Predrag Bošković, posjeta Fregata, Foto: Vlada Crne Gore
Predrag Bošković, posjeta Fregata, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.03.2017. 17:03h

Posjeta fregate Kraljevske ratne mornarice još jedan je iskaz povjerenja partnera iz Sjeveroatlantskog saveza i pokazetelj da je Crna Gora sposobna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je posjetio danas fregatu Kraljevske ratne mornarice HMS "Monmouth" (F-235) koja je jutros uplovila u Luku Bar, gdje će se zadržati do 31. marta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković se sastao sa ambasadorom Velike Britanije u Crnoj Gori, Ianom Vitingom (Ian Witting) i komandantom HMS "Monmouth", kapetanom fregate Ianom Fizijem (Ian Feasey).

Bošković je naveo da je zadovoljan posjetom broda jedne od najvećih mornarica na svijetu što, kako je kazao, predstavlja još jedan iskaz povjerenja od strane partnera iz Sjeveroatlantskog Saveza, kao i pokazetelj da je Crna Gora sposobna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti.

„On je istakao da je ovom posjetom postavljena zajednička platforma za unapređenje buduće saradnje između ministarstava odbrane i mornarica dvije zemlje“, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Vitinga posjeta broda predstavlja potvrdu posvećenosti Velike Britanije strateškom partnerstvu sa Crnom Gorom.

„On je istakao spremnost kontinuiranog pružanja ekspertske podrške u cilju jačanja bilateralne saradnje dvije zemlje“, kaže se u saopštenju .

Fizi je istakao da je čast i privilegija posjetiti Crnu Goru u godini u kojoj postaje članica NATO, čime se dodatno jača strateško partnerstvo između naše dvije zemlje.

„HMS "Monmouth" je u posjeti Crnoj Gori na putu ka Persijskom zalivu, gdje će se pridružiti ostalim brodovima angažovanim na očuvanju bezbjednosti plovnih puteva. Misija broda je zaštita trgovačkih puteva i održavanje bezbjednosti na moru kroz nadzor, odvraćanje i borbu protiv piraterije i terorizma na moru“, pojašnjeno je iz MO.

Posjeta britanske fregate realizuje se u okviru Plana bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Velike Britanije.

Bonus video: