TRAŽE RASPISVANJE NOVIH IZBORA

DF Nikšić: Očekujemo Demokrate, SDP i URA na protestu 30. marta

"Bojkot je bio uspješan i zbog toga što su građani Nikšića očekivali da se zajednički skupovi opozicije, protestnog karaktera, nastave i nakon tih jednopartijskih izbora i da nikšićka opozicija krene u zajedničku borbu za poštovanje volje naših građana"
126 pregleda 11 komentar(a)
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Ažurirano: 27.03.2017. 11:12h

Demokratski front, SNP i Demosa održaće 30. marta protest u Nikšiću i na njemu zatražiti poništenje izbora od 12. marta i raspisivanje novih.

Kako je saopšteno iz Demokratskog fronta Nikšić u četvrtak očekuju prisustvo i funkcionera Demokratske Crne Gore, SDP-a i Građanskog pokreta URA.

"Uspješan bojkot lokalnih izbora u Nikšiću, kao i zajednički skup koji su imale skoro sve opozicione političke stranke u gradu pod Trebjesom petak pred izbore obavezivali su na odgovorno djelovanje i u periodu nakon što su Nikšićani pokazali da DPS vlada u tom gradu bez podrške najvećeg dijela njegovih stanovnika. Bojkot je bio uspješan i zbog toga što su građani Nikšića očekivali da se zajednički skupovi opozicije, protestnog karaktera, nastave i nakon tih jednopartijskih izbora i da nikšićka opozicija krene u zajedničku borbu za poštovanje volje naših građana", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su u Frontu shvatili poruku građana, i sa željom da se njihova volja ispoštuje inicirali sastanke opozicionih subjekata u Nikšiću kojima bi se definisale zajedničke aktivnosti u narednom periodu koje su podrazumijevale i protestne skupove.

"Međutim, brzo se upalo u kolotečinu kružoka Demokrate-URA-SDP. URA nije htjela na proteste ako neće Demokrate, a Demokrate nisu htjele na proteste ako to ne bude želio SDP, krijući se iza opozicionog jedinstva. Na taj način je pokazana neodgovornost prema većinskoj volji koju su Nikšićani pokazali bojkotom izbora davši nama iz opozicije tako smjernice za dalje djelovanje. Vrlo je moguće i da je u svemu tome bio presudan odnos ovih političkih stranaka prema članstvu Crne Gore u NATO paktu. Što se tiče URE i SDP-a, oni su i ranije najavljivali da im je NATO apsolutni prioritet, dok Demokrate to pitanje nijesu tako visoko vrednovale. Ali, moramo naglasiti činjenicu da se ove tri organizacije, pored stranaka iz vlasti, jedine nijesu ni osvrnule na obilježavanje godišnjice NATO agresije na Crnu Goru, a da ne govorimo o odavanju pošte žrtvama toga zločina", navodi se u saopštenju.

Iz DF-a su pozvale SDP, URA i Demokrate da se "vode interesima građana Nikšića".

"I da im odnos prema NATO ne bude prioritet makar na lokalnom nivou. Geslo "prvo država pa demokratija'" sada ne smije da se pretvara u "prvo NATO pa demokratija" jer će se nakon toga osmisliti novi slogan koji će opet DPS štititi od većinske volje naroda. DF je spreman na zajedništvo i očekuje da URA, SDP i Demokrate preispitaju sadašnje stavove. Nikšiću je potrebno naše zajedništvo, a potrebno je i Crnoj Gori", zakjljučuje se u saopštenju.