Podgorica: "Koverat" tjera opoziciju iz gradske Skupštine?

Sastanku kod Suhiha prisustvovali su samo predstavnici vladajućih partija.
4262 pregleda 2 komentar(a)
Odbornici vlasti, Foto: Zoran Đurić
Odbornici vlasti, Foto: Zoran Đurić

Afera „Koverat”, nakon video-snimka na kome bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović nezakonito uzima skoro 100 hiljada eura keša za partijske aktiviste i kupovinu glasova u Zeti, pod znak pitanja dovodi učešće opoziconih odbornika u radu gradskog parlamenta. Šefovi odborničkih klubova opozicionih stranaka nijesu se odazvali na sastanak kod predsjednika Skupštine Glavnog grada Đorđa. Suhiha krajem prošle sedmice, on je tada pozvao sve šefove odborničkih klubova na dogovor o čemu bi raspravljali na narednoj sjednici Skupštine, koju je zakazao 18. februara. Sastanku kod Suhiha prisustvovali su samo predstavnici vladajućih partija.

Na dnevnom redu pomenute sjednice su promjene statuta grada, program podizanja spomen-obilježja za ovu godinu, kao i sporazum koji će Glavni grad zaključiti sa Velizarom Dabetićem za nesporni dio nekretnina koje su predmet postupka eksproprijacije. Raspravljaće i o izmijenjenom statutu Zelenila, ali i o opštem planu zaštite od štetnog dejstva voda za vode od značaja za Glavni grad za period od 2019. do 2024.

Kao posljednja tačka dnevnog reda predviđeni su izbor i imenovanja, kada će se potvrditi najavljene promjene na čelu nekoliko gradskih preduzeća. Opozicione partije razmatraju da li će uopšte prisustvovati narednoj sjednici, ili samo njenom početku, gdje bi saopštili šta misle o aktuelnim problemima, kako u gradu, tako i na nivou države. Podsjetimo da je nekoliko odbornika DPS-a dalo predlog da zvanični jezik koji se koristi u Glavnom gradu Crnogorski i da to bude jedna od promjena gradskog stauta. Odmah je na taj predlog reagovao Radoš Zečević iz NOVE i šef odborničkog kluba DF-a koji je kazao da su protiv tog predloga. Zečević ističe da se, na posljednjem popisu u Podgorici oko 60 odsto ljudi izjasnilo da govori srpskim jezikom. Luka Rakčević je ranije “Vijestima” kazao da URA, ni pored stotina dopisa svim gradskim važnim adresama, nikada nije uspjela dobiti analitičke kartice potrošača gradskih preduzeća, kako bi vidjeli - na koji način DPS raspolaže stotinama miliona eura poreskih obveznika u Glavnom gradu i za šta milione eura troše preduzeća poput Vodovoda, Čistoće, Zelenila, Deponija i drugih.

SO PodgoricaDa li će opozicione stolice ostati prazne?

“Mi smo već predali značajan dio amandmana, koji bi podrazumijevali i obavezu svih gradskih preduzeća da na mjesečnom nivou objavljuju izvode iz analitičkih kartica, socijalna davanja, putne troškove, zaključene ugovore o radu, djelu i ugovore sa trećim licima, kao i brojne druge za javnost važne informacije”, kaže Rakčević. URA je amandmanima tražila i da odbornik ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta gradskog preduzeća ili javne ustanove (zamjenik/pomoćnik/savjetnik direktora ili drugi član menadžmenta) ili drugog pravnog lica čiji je osnivač Skupština Glavnog grada, zbog toga što smo u prethodnom sazivu imali preko 20 primjera u kojima su te odredbe Zakona o sprječavanju korupcije ignorisane ili široko tumačene. Iz URE tvrde da nijesu optimisti da će njihovi amandmani biti prihvaćeni, jer DPS-u ne odgovara transparentnost.

Koji način bojkota će primijeniti

Iz lokalnog SNP-a pominjana je i inicijativa da se na narednoj sjednici raspravlja i o aferi “Koverat”. Taj predlog je SNP istakao preko medija, ali iz ostalih opozicionih partija, tvrde da do njih nije stizao zvaničan predlog. Predstavnici opozicionih partija u gradskoj Skupštini poslušaće dogovor lidera svojih partija, tako da će neki vid protesta sigurno biti zastupljen, od totalnog bojkota, do napuštanja sjednica, ako opozicionari sa predstavnicima vlasti ne postignu dogovor o dnevnom redu sjednice. Iz opozicionih redova se već čuju predlozi o totalnom bojkotu prvo državnog parlamenta, pa onda i svih lokalnih skupština, kao i odluka da se bojkotuju svi predstojeći izborni ciklusi, počev od lokalnih pa sve do parlamentarnih izbora. Sve češće se čuju i predlozi da se pojačaju vaninstitucionalni pritisci na vlast.

Bonus video: