GP URA: DPS da snosi posljedice neusvajanja budžeta

“DPS-u je važno da do izbora ostane na kormilu izvršnih funkcija kako bi raspolagali finansijama po svom partijskom interesu i vukli druge poteze sa ciljem ostvarivanja što boljeg izbornog rezultata za sebe”
1 komentar(a)
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.03.2017. 14:52h

Nezavisni odbornik i funkcioner GP URA Milovan Baždar u današnjem saopštenju tvrdi da je “odgovornost za sve što bi u lokalnoj samoupravi moglo nastati kao posljedica neusvajanja budžeta je isključivo na adresi DPS-a i to vide svi građani”.

“Javnosti je poznato da opoziciona grupa koja je smijenila Andriju Radmana, nije politička koalicija, ali je svoje djelovanje utemeljila na jasnoj platformi: zalaganje za fer i slobodne lokalne izbore početkom maja. Nesporna je bila i podrška budžetu za 2017. koji je već prošao proceduru javne rasprave, a čitava javnost je očekivala da DPS ne opstruira usvajanje vlastitog predloga budžeta.DPS i Andrija Radman prave, međutim, nelogičan, čak i za njihov politički interes, i za lokalnu samoupravu štetan potez opstrukcijom tj. blokadom usvajanja budžeta. U žaru svog političkog kursa a bez brige za javni interes, DPS ne želi usvojiti vlastiti predlog budžeta optužujući, naravno, opoziciju.To je politika po principu: ako mene nema, potop“, navodi se u saopštenju.

“Uz to u koordinaciji sa ministarkom za javnu upravu Suzanom Pribilović nastoje nezakonito blokirati i rad Skupštine opštine. Sve je ovo jasno svakome ko želi vidjeti istinu. Pravo pitanje za opoziciju je: koja je svrha forsiranja usvajanja budžeta u ovakvoj situaciji? Lokalni i državni DPS funkcioneri su javno saopštili da „skupština ne može zakonito raditi i donositi odluke“.Dakle,opozicija hoće da usvoji krunski politički dokument lokalne samouprave iza kojeg neće stajati oni koji bi ga trebali provoditi.Sa druge strane opozicija je spremna (!?) stati iza DPS-ovog budžeta pa prema tome i iza svih eventualnih posljedica koje će realizacija takvog budžeta donijet”.

Baždar upozorava da bi “za bilo koji problem koji bi nastao u naredna nepuna dva mjeseca , rizik uvijek postoji, do lokalnih izbora, DPS bi imao alibi,jer ,eto,budžet je usvojila opozicija. Ako DPS ne želi usvojiti vlastiti predlog budžeta onda mora preuzeti i političku odgovornost za takav postupak. Ukoliko odbornici DPS-a odluče da podrže predlog budžeta ,sjednica se može odmah zakazati.Oni to,naravno,neće učiniti kako ne bi priznali legitimitet skupštini i evenualno omogućili formiranje nekog kontrolnog tijela.Naravno,ne žele rizikovati da dođe do nekih smjena u izvršnim funkcijama,bez obzira na stav opozicije da to neće činiti.”

“DPS-u je važno da do izbora ostane na kormilu izvršnih funkcija kako bi raspolagali finansijama po svom partijskom interesu i vukli druge poteze sa ciljem ostvarivanja što boljeg izbornog rezultata za sebe”.

“Nastojanje opozicije da „spašava“ od blokade DPS-ovu izvršnu vlast je sada pomalo naivno i to je upravo ono što DPS želi – da opozicija troši vrijeme i energiju oko nečega što će oni predstaviti kao nesposobnost opozicije.Zato ne vidimo svrhu nastavka aktivnosti opozicije oko novske skupštine. Odgovornost za sve što bi u lokalnoj samoupravi moglo nastati kao posljedica neusvajanja budžeta je isključivo na adresi DPS-a “, poručuje Baždar.

Bonus video: