Vlahovićevu spremaju za Italiju?

Dok je bila ministarka nauke, otvorena je sumnja da je plagirala doktorski rad. Vlahovićeva je gotovo dvije trećine naučnog rada “Konkurentnost destinacija u modernom turizmu” prepisala od stranih autora, koji su nekoliko godina ranije pisali na istu temu
457 pregleda 35 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sanja Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.03.2017. 06:40h

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sanja Vlahović pominje se kao jedan od kandidata za ambasadora Crne Gore u Italiji, saznaju “Vijesti”.

Prema tvrdnjama jednog od sagovornika “Vijesti” iz Vlade, njeno je imenovanje gotovo sigurna stvar, dok drugi sagovornik tvrdi da se o tome nije raspravljalo. U DPS-u Vlahovićevu ne isključuju kao jednu od opcija za tu poziciju.

Ona je juče “Vijestima” odgovorila da joj nije poznato ko će biti predložen za ambasadora u Italiji.

Vlahovićeva bi na tom mjestu naslijedila Antona Sbutegu, koji je nedavno penzionisan. Sbutega je bio ambasador u Rimu od sredine februara 2015, a ambasadom trenutno rukovodi otpravnik poslova Aleksandar Drljević. Ambasada Crne Gore u Italiji nadležna je i za Maltu i San Marino.

Vlahovićeva je od 2010. godine bila ministarka nauke, ali se nakon izbora u oktobru preselila u poslaničke klupe.

Dok je bila ministarka nauke, otvorena je sumnja da je plagirala doktorski rad. Vlahovićeva je gotovo dvije trećine naučnog rada “Konkurentnost destinacija u modernom turizmu” prepisala od stranih autora, koji su nekoliko godina ranije pisali na istu temu. To je potvrdio profesor Univerziteta Mediteran Milenko Popović. Uprkos pozivima autora originalnog djela da podnese ostavku, ona to nije uradila, niti je smijenjena.

Sredinom 2 015. saslušana je u Tužilaštvu zbog sumnji da je plagirala naučni rad, a po krivičnoj prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO). U njenoj biografiji piše da tečno govori italijanski i engleski jezik i da je dio magistarskih studija provela na usavršavanju u Italiji.

Bonus video: