Kodeli: Crna Gora, iako mala, pokazala se kao hrabra i dostojanstvena zemlja

"Bošković je kazao da možemo biti ponosni na izgrađene odnose trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja naše dvije države, koji mogu služiti kao primjer u regionu", kaže se u saopštenju
12 komentar(a)
Predrag Bošković, Mimi Kodeli, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, Mimi Kodeli, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 21.03.2017. 14:50h

Crna Gora i Albanija mogu biti ponosne na odnose trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja, koji mogu služiti kao primjer u regionu, ocijenio je ministar odbrane, Predrag Bošković, tokom posjete Tirani.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković se, u okviru zvanične posjete Albaniji, sastao sa albanskom koleginicom Mimi Kodeli.

"Bošković je kazao da možemo biti ponosni na izgrađene odnose trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja naše dvije države, koji mogu služiti kao primjer u regionu", kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, naglasio podršku koju Albanija kontinuirano pruža Crnoj Gori u ispunjavanju evroatlantskih obaveza i naporima da postane dio kolektivne bezbjednosti, i podsjetio da je bila među prvim državama koje su ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Bošković je posebno ukazao na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Alijansi, kao najbolje garancije mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

On je iskazao zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje u oblasti odbrane, uz zahvalnost zbog spremnosti albanske strane da pomogne u uništavanju viška naoružanja, i podsjetio na intenzivnu saradnju Ministarstva odbrane Crne Gore sa Akademijom za odbranu u Tirani.

Kodeli je, kako se navodi, istakla da je ohrabrena dinamikom jačanja ukupne bilateralne saradnje, i iskazala spremnost Ministarstva odbrane Albanije da pruži još jači doprinos saradnji sa crnogorskim kolegama.

"Ona je naglasila važnost članstva Crne Gore u NATO za čitav region koji, kako je dodala, postaje sigurniji sa još jednom članicom NATO, uz ocjenu da se Crna Gora, iako mala, pokazala kao hrabra i dostojanstvena zemlja", kaže se u saopštenju.

Bošković se tokom boravka u Tirani sastao i sa potpredsjednikom albanske Vlade Nikom Pelešijem, a u razgovoru je ocijenjeno da Crna Gora i Albanija imaju jasne spoljnopolitičke ciljeve i da ne postoje otvorena pitanja na putu daljeg jačanja ukupne saradnje dvije zemlje.

"Pored zajedničkih evropskih i evroatlantskih ciljeva, posebno je ukazano na značaj saradnje u okviru regionalnih inicijativa", dodaje se u saopštenju.

U crnogorskoj delegaciji bili su i ambasador Crne Gore u Albaniji, Dušan Mrdović, generalni direktor za politiku odbrane Ivica Ivanović, generalni direktor za materijalne resurse Alma Ljuljanaj i zamjenik načelnika Generalštaba VCG, Rajko Pešić.

Bonus video: