Demos: Vlast nastoji da prinudi Advokatsku komoru na smanjenje tarife za rad advokata

On je kazao da je članom 21 Ustava Crne Gore, propisano da svako ima pravo na pravnu pomoć, te da pravnu pomoć pruža advokatura, kao nezavisna i samostalna profesija
121 pregleda 6 komentar(a)
Savo Šofranac, Foto: Demos
Savo Šofranac, Foto: Demos
Ažurirano: 16.03.2017. 18:06h

U Skupštinskoj proceduri se nalazi predlog Vlade o izmjenama i dopunama Zakona o advokaturi, kazao je šef Komisije za pravna i administrativna pitanja DEMOS-a Savo Šofranac.

"Osim odredbi koje se tiču regulisanja obavljanja advokatske djelatnosti od strane advokata iz država članica Evropske unije, čija primjena počinje od dana pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, suštinu izmjena ovog zakona čine odredbe o tome da će se Advokatska tarifa ubuduće donositi od strane Upravnog odbora Advokatske komore, uz prethodnu saglasnost Vlade", rekao je Šofranac.

On je kazao da je članom 21 Ustava Crne Gore, propisano da svako ima pravo na pravnu pomoć, te da pravnu pomoć pruža advokatura, kao nezavisna i samostalna profesija.

"Dakle, advokatura, čija je nezavisnost i samostalnost uzdignuta na nivo ustavnog principa, ovim izmjenama zakona se suočava sa nedopustivim miješanjem izvršne vlasti u pravo organa Advokatske komore da autonomno odlučuju o visini nagrade i naknade troškova za rad advokata. Osnovna motivacija za ovakvo zakonsko rješenje vlade, koja se navodno zalaže za tržišnu ekonomiju i privatnu inicijativu (ali samo u djelatnostima gdje su dominanti monopoli tajkuna bliskih vlasti), jeste smanjenje izdataka države za izgubljene sudske sporove, po osnovu kojih je u zadnjih nekoliko godina isplaćeno na desetine miliona eura. Dakle, ova neodgovorna vlast u već viđenom maniru, umjesto da se pozabavi uzrocima problema, koji se ogleda u ogromnom broju izgubljenih sudskih sporova i da uspostavi odgovarajući sistem odgovornosti javnih funkcionera za ovu situaciju, pribjegava liječenju posljedica i nastoji da ovakvim zakonskim rješenjem prinudi Advokatsku komora na smanjenje tarife za rad advokata", rekao je Šofranac.

Šofranac je dodao da s tim u vezi, treba istaći da će ceh ovih izmjena opet platiti obični građani, jer u skladu sa zakonom naknada troškova postupka pripada strankama (građanima) koje uspiju u sudskom sporu a koji su u skladu sa tarifom dužne da unaprijed plate usluge svog pravnog zastupanja.

"S druge strane, pored toga što se ovim rješenjem ugrožava materijalni položaj advokata (kojih u Crnoj Gori ima blizu 700), oni se na ovaj način destimulišu da vrše svoju osnovnu ulogu - pružanje pravne pomoći građanima. Ovim se dolazi u opasnost da građani ostanu bez odgovarajuće stručne pravne pomoći, jer advokatska profesija predstavlja posljednju odbranu njihovih na zakonu zasnovanih prava, za koje smo svjedoci da se masovno krše i ugožavaju u svim oblastima", zaključio je Šofranac

Bonus video: