Agramunt: Djeluje kao da je Crna Gora u oktobru imala jasne rezultate izbora

"Zašto bi tražili nove, prijevremene izbore, ukoliko su rezultati prošlogodišnjih bili jasni", kazao je Agramunt
3 komentar(a)
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.03.2017. 13:55h

Konstruktivna saradnja sa opozicijom ključna je za stabilnost institucija i ostvarenje strateških ciljeva Crne Gore, ocijenio je predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), Pedro Agramunt, i poručio da Vlada treba da učini sve što može kako bi opozicija prekinula bojkot.

Agramunt, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, ocijenio je u razgovoru sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem, da je Crna Gora značajno napredovala u EU integracijama, i poručio da je PSSE spremna da je podrži u mnogim inicijativama.

On je novinarima nakon sastaka kazao da je u Crnu Goru došao i da razgovara o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima sa kojima se država suočava nakon parlamentarnih izbora.

"Uvjeren sam da je konstruktivna saradnja sa opozicijom ključna za stabilnost vaših demokratskih institucija, kao i za ostvarivanje napretka u vašim strateškim ciljevima. Ta saradnja je značajna za Crnu Goru i njen narod, i nadamo se da će PS nastaviti da sarađuje sa vama po tom pitanju", naveo je Agramunt.

On je rekao da "djeluje kao da je Crna Gora u oktobru imala jasne rezultate izbora".

"Zašto bi tražili nove, prijevremene izbore, ukoliko su rezultati prošlogodišnjih bili jasni", dodao je Agramunt.

Prema njegovim riječima, poslanici opozicije su izabrani da predstavljaju narod, i oni bi trebalo da djeluju u parlamentu, a ne na ulici.

"Naravno, do Vlade je da učini sve što može da pokuša da se dogovori sa opozicijom, kako bi se oni vratili i prekinuli bojkot. Tako da nije sve na opoziciji, nešto je i na Vladi", dodao je Agramunt.

Brajović je kazao da je Agramunt bio zainteresovan da se susretne i razgovara sa predstavnicima svih poslaničkih klubova koji funkcionišu u Skupštini.

"Odmah sam tome izašao u susret i uputio poziv svima", rekao je on.

Brajović je kazao da nema razumijevanja za princip rada opozicije koja je, kako je podsjetio, odbila da se sastane sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini zato što je sastanak bio i plemarnoj sali Skupštine.

"Sastanak sa Agramuntom smo organizovali u drugoj skupštinskoj prostoriji, ali sad nekima od njih ne odgovara spisak pozvanih, odnosno prisustvo Demokratske partije socijalista. Ja neću izlaziti u susret i udovoljavati svim mogućim zahtjevima, od temperature vazduha, vlažnosti i tako dalje, nego sam pozvao predstavnike svih poslaničkih klubova", naveo je on.

Brajović je podsjetio da su, osim Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA, formirali poslaničke klubove kako bi koristitli određena skupštinska sredstva, a ne učestvuju u radu parlamenta.

On je kazao da, ipak, vjeruje da će razgovor Agramunta sa predstavnicima poslaničkih klubova koji dođu na sastanak biti koristan.

"Jer je nama najvažnije da pokažemo odnos punog uvažavanja evropskih institucija i njihovih predstavnika kad god dođu u posjetu Crnoj Gori", dodao je Brajović.

Bonus video: