Vlahović zaboravio da dostavi imovinski karton

Ambasador u Vatikanu nije dostavio podatke o imovini, iako ga obavezuje zakon
231 pregleda 18 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Boris Pejović
Miodrag Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.05.2018. 05:12h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici Miodrag Vlahović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Agencija je saopštila da ambasador nije ispunio zakonsku obavezu dostavljanja svog imovinskog kartona, zbog čega mu, po Zakonu, prijeti novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Iako u ASK tvrde da su proceduru pokrenuli na osnovu sopstvenih saznanja, institucija na čijem je čelu Sreten Radonjić je zahtjev ambasadoru uputila 20 dana nakon što su joj stigla pitanja “Vijesti”. “Vijesti” su prije dva mjeseca pitale

Agenciju da li je pokretala postupak protiv ambasadora jer njegovog imovinskog kartona nema u registru, ali do danas nisu odgovarali.

Vlahović je stupio na mjesto ambasadora 1. oktobra. Po Zakonu je bio dužan da u narednih 30 dana dostavi imovinski karton.

Međutim, on to nije uradio i njegovog kartona ni sedam mjeseci kasnije nema u registru Agencije.

“Vlahović nije pristupio na usmenu raspravu, ali je dostavio pismeno izjašnjenje 10. aprila 2018. i u bitnom naveo da je zaboravio na obavezu predaje izvještaja o prihodima i imovini u roku od 30 dana od dana stupanja na javnu funkciju, te da je smatrao da neće biti problem ako isti dostavi do 15. aprila”, navodi se u odgovoru.

Po Zakonu, javni funkcioneri redovan godišnji izvještaj o imovini i prihodima moraju predati Agenciji do 31. marta.

Agencija je, inače, 17. aprila utvrdila da su nepotpune i netačne podatke u svojim imovinskim kartonima dostavili predsjednik Opštine Plužine Mijuško Brajović i rukovoditeljica Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju Feriha Muratović, a tiču se neprijavljene nepokretne imovine.

Ona je ranije utvrdila da je direktor Centra za kulturu u Mojkovcu Rodoljub Ćorić prekšrio Zakon, jer je istovremeno bio izvršni direktor Radija Mojkovac.

Zbog toga i njima prijete novčane kazne od 500 do 2.000 eura.

  • 500 do 2.000 iznosi novčana kazna koja prijeti javnim funkcionerima koji ne dostave na vrijeme imovinski karton Agenciji za sprečavanje korupcije. Te kazne prijete Vlahoviću, Bajagiću, Muratoviću i Ćoriću

Bonus video: