Imanuel Volerstin za raspisivanje crnogorskog referenduma o NATO

Volerstin, u svijetu poznat i kao otac teorije svjestkog sistema, dugogodišnji profesor sociologije i direktor Fernan Brodel Centra na državnom univerzitetu u Njujorku, ali i predsjednik Međunarodnog sociološkog društva
133 pregleda 8 komentar(a)
Imanuel volerstin
Imanuel volerstin
Ažurirano: 15.03.2017. 13:24h

Imanuel Volerstin, profesor na američkom univerzitetu Jejl, podržao je ideju raspisivanja referenduma o učlanjenju Crne Gore u NATO, saopšteno je iz "Otpora beznađu".

Volerstin, u svijetu poznat i kao otac teorije svjestkog sistema, dugogodišnji profesor sociologije i direktor Fernan Brodel Centra na državnom univerzitetu u Njujorku, ali i predsjednik Međunarodnog sociološkog društva, u pismu upućenom predstavniku političke grupe "Otpor beznađu" Marku Milačiću napisao je:

"Podržavam predlog da se u Crnoj Gori održi referendum po pitanju da li Crna Gora treba da se pridruži NATO alijansi".

Milačić je, uz zahvalnost na ovako važnoj podršci, odgovorio Volerstinu:

"Slobodna Crna Gora cijeni vašu podršku. Duboko sam ubijeđen da je ovo dio šire borbe, mnogo šire od male Crne Gore, male Evrope i malog materijalističkog svijeta: ovo je duboko etičko pitanje".

Milačić je, komentarišući Volertsinov stav, dodao i:

"Ovakva podrška, sa ovako važne intelektualne adrese, morala bi da zamisli sve pojedince i organizacije koji se zalažu za odlučivanje mimo referenduma. Volerstinova bezrezervna podrška referendumu o NATO pokazuje da - suprotno onome što režim putem propagande želi da nametne građanima Crne Gore - referendumsko izjašnjavanje podržavaju ne samo centri u Rusiji ili Srbiji, već sve progresivne snage, kako Istoka, tako i Zapada. Podrška referendumu je univerzalna, jer je riječ o univerzalnom principu, a to je princip slobode da jedan narod sam odluči o najvažnijim, državnim pitanjima koja se tiču sopstvenog suvereniteta i pripadnosti vojno-političkim organizacijama."

Volerstin je tvorac, te jedan od najistaknutijih predstavnika teorije svjetskih sistema koju prvi put detaljno obrazlaže 1974. u svojoj knjizi Savremeni svjetski sistem. Predavao je na brojnim univerzitetima širom svijeta, a titulu počasnog doktora nauka dobio je na više od deset evropskih, azijskih i latinoameričkih univerziteta.

Bonus video: