Darmanović: Prevlaka nije otvoreno pitanje

"Dvije zemlje o ovom pitanju razgovaraju otvoreno, konstruktivno, u prijateljskoj atmosferi i ako ne uspijemo sami da dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja, definisaćemo način za zajednički nastup pred međunarodnim institucijama"
129 pregleda 20 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.03.2017. 07:32h

Crna Gora i Hrvatska dvije su prijateljske zemlje sa bliskom saradnjom na temama u obostranom interesu, a razgraničenje na Prevlaci nije otvoreno političko pitanje, kazao je za agenciju Hinu ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

"Razgraničenje na Prevlaci za nas nije otvoreno pitanje u političkom smislu", naglasio je Darmanović.

Imamo Protokol o privremenom režimu iz 2002. koji se bez većih problema sprovodi u praksi, dodao je.

"Dvije zemlje o ovom pitanju razgovaraju otvoreno, konstruktivno, u prijateljskoj atmosferi i ako ne uspijemo sami da dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja, definisaćemo način za zajednički nastup pred međunarodnim institucijama", rekao je šef crnogorske diplomatije.

Darmanović je, kako prenosi Seebiz, pozdravio nedavno pokretanje Jadranske trilaterale, Hrvatske, Albanije i Crne Gore, usmjerene na jačanje saradnje u integracijskim procesima, ekonomiji i bezbjednosnim pitanjima.

"Hrvatska je pokrenula tu inicijativu. Prvenstveno se radi o potrebi da se saradnja tri jadranske države, sadašnje i buduće članice NATO-a, koje dijele zajedničke vrijednosti i imaju odlične odnose, produbi i obogati konkretnim aktivnostima i projektima koji će doprinijeti stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskom napretku regiona", kaže Darmanović i naglašava da je nakon nedavnog incijalnog sastanka u Splitu Jadranska trilaterala sada i formalni regionalni mehanizam saradnje.

Na području bezbjednosne saradnje dogovoreno je da se poseban fokus stavi na borbu protiv terorizma i radikalizma, te da se promoviše program UNDP-a o prevenciji zagađenja Jadranskog mora i obalnog područja, kaže Darmanović.

"Prihvaćen je i hrvatski predlog da se u energetici zajednički nastupi prema Evropskoj komisiji i traži da se Jadransko-jonski gasovod ponovo uključi na listu projekata od zajedničkog interesa, što daje prednost u korišćenju fondova EU", rekao je crnogorski ministar.

Predviđeno je i jačanje zajedničkog angažmana zemalja u razvoju turizma, saobraćajne infrastrukture i u tom smislu podržana je izgradnja Jadransko-jonsko autoputa, zaključio je crnogorski ministar.

Bonus video: