Rusi na Balkanu jačaju podjele, EU da reaguje

Mej i Junker tražili da uticaj EU na zapadnom Balkanu bude vidljiviji
20 komentar(a)
Tereza Mej, Donald Tusk, Foto: Reuters
Tereza Mej, Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2017. 08:01h

Evropska unija (EU) bi trebalo više da se posveti Balkanu poslije navodnog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, poručila je britanska premijerka Tereza Mej, kritikujući akcije Rusije.

“U svjetlu navodnog plana državnog udara u Crnoj Gori, pozivam da učinimo više na sprečavanju destabilizacione ruske kampanje dezinformisanja i učinimo vidljivijim posvećenost Zapada ovom regionu”, kazala je premijerka na Samitu EU.

Ona je poručila da će Britanija povećati saradnju sa Crnom Gorom, ali i ostalim zemljama regiona, dodavši da je veoma zabrinuta zbog nestabilnosti na Balkanu.

Britanija će biti domaćin sljedećeg samita o Zapadnom Balkanu 2018.

Poruke o negativnom uticaju Rusije na region uputio je i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

“Tenzije i podjele su se istrgle kontroli dijelom zbog nezdravih spoljnih uticaja koji već neko vrijeme destabilizuju nekoliko zemalja. EU ostaje potpuno posvećena stabilnosti i prosperitetu regiona”, kazao je on, a prenio Rojters.

Lideri EU su poručili da se još balkanskih zemalja može priključiti EU ako se budu držali puta ekonomskih i demokratskih reformi. “Zapadnobalkanske zemlje imaju nedvosmislenu evropsku perspektivu. Mi ne odstupamo (od Balkana), već se uključujemo”, kazao je šef Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je prije dvije godine kazao da tokom njegovog mandata na čelu EK neće biti novih proširenja. Njemu mandat ističe 2019. i neće tražiti još jedan.

Kako je naveo, kandidati još nisu spremni za EU.

“Ne mislim da je bila greška kada sam u julu 2014. saopštio da neće biti proširenja tokom mandata ove Komisije, jer, u stvari, niti jedna zemlja-kandidat nije spremna da se priključi. Mi, međutim, nismo zaustavili proces proširenja“, istakao je Junker.

Iz Brisela je poslata i poruka da će evropski lideri pokušati češće da posjećuju region kako bi ohrabrili reforme.

Bonus video: