Lakočević: Tužba SDP odbijena jer nema hitnog postupanja

SDP je juče optužio DPS da je u Skupštini Opštine Nikšić, suprotno odredbama Zakona, smijenila člana Opštinske izborne komisije iz SDP-a
119 pregleda 4 komentar(a)
Branka Lakočević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branka Lakočević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.03.2017. 16:40h

Predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević je rekla da je taj sud odbio tužbu SDP-a da u hitnoj proceduri odluči o zakonitosti odluke SO Nikšić koja je smijenila člana Opštinske izborne komisije iz SDP-a.

„Tužba je prispjela 17. februara 2017, dakle 20-ak dana prije izbora. Rokovi za postupanje Upravnog suda propisani Zakonom o upravnom sporu su takve prirode da onemogućavaju da se do dana održavanja izbora riješi tužba. Tužbom je zahtijevana obavezna rasprava. Sud je dužan dostaviti tužbu na odgovor tuženom organu,ne možemo odlučivati prije isteka roka za davanje odgovora na tužbu. Upravni Sud ne može samoinicijativno produžavati niti skraćivati Zakonom predviđene rokove i mora ispoštovati zakonom propisanu proceduru. ZUS ne prepoznaje takozvane. hitne sporove, niti rješavanje sporova po skraćenoj proceduri. S druge strane rokovi za odlučivanje po podnijetoj privremenoj mjeri su kratki i Zakon o upravnom sporu, propisuje da se odluka mora donijeti u roku od pet dana od dana podnošenja zahtjeva za njeno rješavanje (Zahtjev za donošenje privremene mjere, podnesen 08.03.2017.), u skladu sa čim je Upravni sud i bio u prilici da riješava i ista je okončana dana 9.03.2017. njenim odbijanjem,“ rekla je Lakočević "VIjestima".

SDP je juče optužio DPS da je u Skupštini Opštine Nikšić, suprotno odredbama Zakona, smijenila člana Opštinske izborne komisije iz SDP-a i time je izborni proces postao nezakonit od samog starta.

Zakonom je detaljno predviđeno koliko traje mandat članu OIK-a i na koji način se predlaže i smjenjuje.

Zbog toga je SDP tražila od Upravnog suda da u hitnoj proceduri postupi po njihovoj tužbi za ocjenu zakonitosti odluke SO Nikšić, na što se Upravni sud oglušio.

"Opštinski Odbor SDP je zbog pravnog nasilja koje se sprovodi uz saglasnost pravosuđa donio odluku da ne učestvuje u radu biračkih odbora. Očigledno je da DPS ne može ni jednopartijske izbore dobiti bez pravnog nasilja i zloupotrebe pravosuđa u izbornom procesu. Jasno je da je rad OIK Nikšić i čitav proces sprovođenja izbornih radnji potpuno nelegalan i nelegitiman, pa će i rezultati koje će proglasiti ovakva izborna komisija biti nelegalni i moraće biti brzu ponovljeni", navodi se u saopštenju SDP-a.

Bonus video: