Pejanović: Bezbjednost krucijalna za razvoj i napredak

Govoreći u kontekstu ekonomskih benefita koje donosi članstvo u NATO-u, nacionalni koordinator je podsjetio da je turizam krucijalna grana crnogorske privrede
107 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Pejanović, Foto: Savo Prelević
Dragan Pejanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.03.2017. 16:26h

Bezbjednost na moru jedan je od važnih segmenata života, što je bitno za zemlje prepoznate kao turističke destinacije, saopštio je nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović.

“Ukoliko nemate bezbjednost, onda nemate stabilnosti i sigurnost, a ako nema toga, onda nemate stranih investicija, novih radnih mjesta i nemate progres i razvoj jednog društva”, kazao je Pejanović na tribini “Sigurnost na moru i članstvo u NATO” u Kotoru.

Na pitanje kako NATO utiče na ekonomiju, Pejanović je podsjetio da je, poslije svakog proširenja, bilo ekonomskog prosperiteta u zemljama novim članicama.

"Da li je to bilo shodno članu 2. Sjevernoatlanskog ugovora gdje su države unutar NATO porodice dužne da jedna drugu međusobno pomažu ili je to zbog samog imidža bezbjedne i stabilne destinacije, uglavnom sve države od članstva bilježe rast bruto domaćeg proizvoda“, kazao je Pejanović.

Kako je saopšteno je Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO-u, Pejanović je podsjetio da će Crna Gora, prema procjenama, plaćati za članstvo u Alijansi između 400 i 500 hiljada eura.

"Ministrastvo unutrašnjih poslova je, samo iz programa NATO Nauka za mir i bezbjednost, do sada obezbjedilo više od milion eura, a nijesmo članica, nego smo još u pristupnom periodu“, objasnio je Pejanović.

Govoreći u kontekstu ekonomskih benefita koje donosi članstvo u NATO-u, nacionalni koordinator je podsjetio da je turizam krucijalna grana crnogorske privrede.

"U današnjem svijetu punom izazova ne morate biti ekspert pa da zaključite da je bezbjednost na moru jedan od važnih segmenata života. To je izuzetno važno za zemlje prepoznate kao turističke destinacije, koje žele da razvijaju imidž stabilne turističke destinacije”, kazao je Pejanović.

On je istakao da su uz to izazovi poput krijumčarenja ljudi, droge, oružja i zagađenja mora, toliko krupni da ne postoji država, bez obzira na to koliko je ona velika i moćna koja se može samostalno suprostaviti tim izazovim i rizicima.

"Zato je važno to prepoznati i obezbjediti na međunarodnom planu sinergiju kako bi se adekvatno suprostavili tim savremenim asimetričnim izazovima. A to se može postići jedino članstvom i učešćem u kolektivnom bezbjednosnom sistemu kakav ja NATO”, poručio je Pejanović.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, kazao je da je jasno vidljivo učešće privrednika te zemlje u NATO projektima u posljednjih osam godina, od kada je Hrvatska članica Alijanse.

On je podsjetio da je Hrvatska država u kojoj se 15 do 20 posto BDP-a ostvarje od turizma i da je za tu izuzetno bitnu granu privrede percepcija sigurnosti zemlje izuzetno važna.

"Upravo je sigurnost jedan od presudnih elemenata svakog turiste u njegovom opredjeljenju za putovanje. U tom smislu biti pod NATO kišobranom kao garanta bezbjednosti je neprocjenjivo”, saopštio je Grubišić.

Dekan Pomorskog fakulteta u Kotoru, Danilo Nikolić, je istakao da ta ustanova već kroz razne projekte ostvaruje saradnju sa srodnim fakultetima u zemljama NATO-a i Evropske Unije.

"Projektima sa Fakultetom u Alesundu obezbjedili smo najsavremenije nastavne simulatore u vrijednosti od više miliona eura”, kazao je Nikolić.

On je najavio učestvovanje u projektima za sredstava iz domena bezbjednosti luka i zaštite životne sredine kroz NATO program Nauka za mir i bezbjednost.

Ambasador Italije u Crnoj Gori, Vinćenco del Monako, podsjetio je da se oko 90 odsto svjetske trgovine odvija morem, i da je zato nepotrebno isticati važnost bezbjednosti na moru.

On je podsjetio i na važnost misije kojima NATO podiže nivo sigurnosti plovidbe ali i rješavanja imigracionih kriza i prirodnih katastrofa.

Govoreći o bezbjednosti na moru, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, Darko Vuković, saopštio je da je Jadransko more danas sigurno, za razliku od prije dvije decenije.

Bonus video: