Deklaracija za promjene: Akcenat na izgradnji istinski građanskog društva

"Deklaraciju će javnosti predstaviti gđa Draginja Vuksanović, a svi kandidati za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica potpisaće Deklaraciju kao ključni programski dokument Građanskog saveza za promjene"
79 pregleda 35 komentar(a)
Predaja liste, Građanski savez za promjene, Foto: Građanski savez za promjene Podgorica
Predaja liste, Građanski savez za promjene, Foto: Građanski savez za promjene Podgorica
Ažurirano: 04.05.2018. 08:34h

Građanski savez za promjene danas će prezentovati javnosti Deklaraciju o promjenama, koja predstavlja osnovni programski dokument na kojem će se bazirati kampanja tog Saveza na izborima u Podgorici. Kako navode iz Građanskog saveza za promjene, biće izloženi ključni principi na kojima treba da počivaju sveobuhvatne društvene promjene, kao i vizija puta koja će do njih dovesti.

Saopšteno je da je u Deklaraciji poseban akcenat stavljen je na izgradnju istinski građanskog društva okrenutog opštim interesima, umjesto nametnutih podjela čiji je jedini cilj opstanak na vlasti otuđene partijske elite.

“Ka ostvarenju tog nauma vodićemo se idejama socijalne pravde i solidarnosti”, navodi se u Deklaraciji.

"Onemogućavanjem dalje pohare narodnih dobara daćemo doprinos jačanju crnogorske državnosti, koja je primarno ugrožena od strane partijske plutokratije. Imajući u vidu da je otuđena partijska elita prisvojila sve prerogative vlasti, zarobivši tako državu, 'posebno ćemo se posvetiti jačanju nezavisnosti i profesionalnosti institucija'. Tako će se ujedno doprinijeti i ubrzavanju procesa evropskih integracija, naglašava se u programskom dokumetu Građanskog saveza za promjene".

Kako bi spriječili da otpor "prema vladajućoj kasti" postane otpor prema državi, poručuju da će insistirati na snažnom zaokretu ka smanjenju društveno-ekonomskog raslojavanja i izgradnji pravednijeg društva, po uzoru na skandinavski model blagostanja i ističu da će graditi sistem u kojem su mjerila kvaliteta stručnost i sposobnost, a ne partijska poslušnost.

“Uspostavom ovakvih praksi Crna Gora će se približiti idealu istinski demokratskog društva, oslobođenog autokratskih stega otuđene partijske elite”, naglašeno je u Deklaraciji.

Iz Građanskog saveza za promjene su saopštili i da su naročito ponosni zbog činjenice što taj savez baštini autentične građanske vrijednosti, što je, ističu, prepoznato od strane velikog broja "slobodnih ljudi koji ne pripadaju nijednoj političkoj partiji ali uviđaju da izvorni građanski potencijal našeg Saveza može dovesti do promjena, koje će se od Podgorice širiti ka čitavoj Crnoj Gori".

"Deklaraciju će javnosti predstaviti gđa Draginja Vuksanović, a svi kandidati za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica potpisaće Deklaraciju kao ključni programski dokument Građanskog saveza za promjene", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: