Minić: Vlada da prekine sa praksom privilegovanih koncesionara

"Takođe znamo da nemate dovoljno vizije, ideja i mašte da umjesto betonskih, gradite atraktivne, turistima posebno interesantne ambijentalne mhe, koje kao prava atrakcija postoje u razvijenim zemljama svijeta, a koje ne ugrožavaju postojeći biodiverzitet područja"
242 pregleda 0 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokratska Crna Gora
Valentina Minić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 08.07.2018. 15:30h

Zakon o nacionalnim parkovima napisan je tako da sve ono što je u njemu zabranjeno, zapravo je dozvoljeno, ako su u pitanju podanici Vlade i njihovi biznis projekti, ili ako je u pitanju privredno društvo sa statusom pravnog lica koje osniva Vlada, kazala je poslanica Demokrata Valentina Minić.

Ona je poručila da je po ovom zakonu mještanima, građanima i turistima zabranjeno sve ono što je "miljenicima režima dozvoljeno" te da je u našim nacionalnim parkovima sa pravom zabranjena gradnja, krčenje i sječa šuma, eksploatacija zemlje, kamena, pijeska, šljunka i mineralnih sirovina, deponovanje industrijskog građevinskog i komunalnog otpada, ali i druge radnje koje su "zabranjene sa potpunim pravom".

Zabranjeno je i narušavanje prirodnog biodiverziteta, tj. uznemiravanje, uništavanje ili ugrožavanje biljnih i životinjskih vrsta, oštećivanje njihovog staništa, kao i mijenjanje njihovih životnih uslova. Ukratko rečeno, tvrdi Minić, zabranjeno je narušavanje ambijentalne tj. prirodne vrijednosti nacionalnih parkova.

"Međutim, ako ste privredno društvo koje imenuje Vlada i imate zadatak da postupate po Prostornom planu posebnih namjena, koji za nacionalni park Prokletije mora biti izglasan u Skupštini Crne Gore do 13. jula ove godine, onda u skupštinskom materijalu dobijate ovakav Plan, koji je prva familija očigledno sama sebi upodobljavala", stoji u saopštenju poslanice Demokrata, koja je kazala i da "u ovom Planu, po kojem će vaše privredno društvo postupati, a u kojem kršite gotovo većinu propisa o zaštiti prirode i Zakon o nacionalnim parkovima, pored građevinskog zemljišta, ucrtane su čak i mini hidro elektrane na tokovima rijeka, da ne pominjem propratnu infrastrukturu".

Dok cijeli svijet vapi za netaknutom prirodom koja odiše svojom savršenom harmonijom, kazala je Minić, Vlada našu "želi uništiti radi profita koji ni u promilima ne može da se mjeri sa nastalom štetom koja će ostaviti pustoš budućim naraštajima".

"Naime, na teritoriji opštine Plav, planirano je sklapanje 4 koncesiona ugovora, koji će omogućiti izgradnju i rad čak 8 mHE, i to na vodotocima Babinopoljska, Murinska rijeka, Komarača, Đurička rijeka sa pritokama i Meteška rijeka. Od navedenih 8 dvije su već izgrađenje i puštene u pogon, a različite vrste dozvola, od građevinskih preko urbanističko-tehničkih i energetskih izdate su još u toku 2016. i 2017. godine".

Znamo, tvdi nadalje Minić, da turističke vodenice koje će se stopiti sa prirodom i biti prijemčive ljudskom oku svakako nijesu planirane jer u tom slučaju ne bi bilo dovoljno "profitne energije koja bi išla braninim tokovima ka džepovima porodice Đukanović i džepovima njihovih kumova prijatelja i rodbine".

"Takođe znamo da nemate dovoljno vizije, ideja i mašte da umjesto betonskih, gradite atraktivne, turistima posebno interesantne ambijentalne mhe, koje kao prava atrakcija postoje u razvijenim zemljama svijeta, a koje ne ugrožavaju postojeći biodiverzitet područja", dodala je Minić.

Poručila je i da je jedino za šta su sigurni jeste da Vlada ima viziju kako da i u narednim godinama "otme građanima Crne Gore još koju desetinu miliona kroz račune za struju" te da o tome da se ne vodi računa o prirodi već profitu govori u prilog i činjenica da su građani za samo dvije i po godine kroz račune za struju "poklonili 4.7 miliona eura privatnicima", dok je država kroz koncesione naknade od njih dobila 11 puta manje, 430.000 eura.

"Ako naše nacionalne parkove budete „valorizovali“ projektima kakav je predviđen za Nacionalni park Skadarsko jezero, a protiv koga su peticiju potpisali ljudi iz gotovo svih krajeva svijeta, mi ćemo teško otvoriti, a još teže zatvoriti Poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine, a koje se nakon nemogućeg zatvaranja poglavlja 23 i 24 za vas nameće kao najskuplji i najveći izazov", rekla je poslanica Demokrata.

"Primjer šavničkog sela, u kojem ste, izgradnjom mHE na rijeci Bukovica, sa biološke mape svijeta željeli zbrisati staru vrstu krilatih vodenih insekata zaštićenu svjetskom konvencijom, dovoljno govori o kvalitetu vaših elaborata i namjeri da sačuvate, unaprijedite i racionalno koristite prirodna dobra naše države. Nakon svega iznešenog, ne preostaje nam ništa drugo nego da vjerujemo da vam naume iz ovog Plana neće dozvoliti građani Plava", zaključuje se u saopštenju Minić.

Bonus video: