Brisel ćuti na zahtjeve opozicije u CG: Zbog Makedonije se boje krize

Predstavnici EU nijesu uspjeli da riješe političku krizu u Makedoniji zbog čega se plaše istog scenarija u Crnoj Gori
37 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Filip Roganović
Federika Mogerini, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.03.2017. 07:35h

Evropski zvaničnici ignorišu političku krizu u Crnoj Gori, jer još nisu uspijeli da riješe probleme između vlasti i opozicije u Makedoniji. Porukama da se neće miješati u unutrašnja pitanja Crne Gore, Brisel pokušava da izbjegne otvaranje još jedne regionalne krize što bi moglo samo pojačati nepovjerenje građana u EU.

Bivša članica delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Doris Pak smatra da Brisel nema razumijevanja za probleme opozicije.

“Bojkot se često koristi u cijelom regionu, ali strahujem od činjenice da političari EU ne shvataju da je bojkot u Crnoj Gori znak stvarne beznadežnosti u odnosu na vlast, a ne nespremnosti na stvarni dijalog sa ozbiljnim suparnikom”, tvrdi Pak.

Iako predstavnici opozicije od oktobra traže ponavljanje izbora i istragu navoda o “državnom udaru”, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini se prilikom posjete Crnoj Gori nije sastala sa opozicionarima. Ona je predstavnicima vladajuće koalicije u parlamentu kazala da je potrebna dobra volja vlasti i opozicije za rješavanje političke krize. Evropski komesar za proširenje Johanes Han prethodno je poručio da bojkot nije riješenje.

Iako je u Podgorici kazala da nije na EU da nalazi rješenje umjesto političkih aktera, Mogerini je samo dan kasnije u Skoplju od predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova tražila da preda mandat za sastav Vlade predsjedniku najjače opozicione stranke SDSM Zoranu Zaevu. Ivanov je to, međutim, odbio.

Direktor konsultantske kuće Nova Evropa Timoti Les smatra da će pasivna uloga Brisela u Crnoj Gori imati posljedice.

“EU se opekla u Makedoniji, gdje nije uspjela da riješi dugogodišnju političku krizu i gdje su njene zvaničnike klevetali i ponižavali lokalni političari. A to ima ozbiljne posljedice, s obzirom na to da pasivnost stvara politički vakuum u Crnoj Gori koji Rusija sada ispunjava,” kazao je Les.

Jedan od evropskih zvaničnika koji se u Makedoniji našao na meti kritika vlasti i provladinih medija zbog jačanja posredničke uloge Brisela bio je aktuelni šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav, koji je tu funkciju ranije pokrivao u Makedoniji.

Les smatra i da ima kontradiktornosti u tome što Mogerinijeva poručuje da se neće miješati u probleme Crne Gore, iako Brisel to već radi kroz pregovore i izvještaje o napretku.

On navodi i da se ne radi samo o nespremnosti Brisela da pomogne.

“To govori važnu istinu o EU. Ona zaista ne zna šta da radi sa zapadnim Balkanom i kako da se bavi stvarnim i hitnim problemima poput separatizma u Bosni, političke krize u Makedoniji ili ruskog prevrata u Crnoj Gori. Umjesto toga, sve što EU može da uradi je da kaže lokalnom stanovništvu da se fokusira na pridruživanje toj organizaciji i da povremeno podstakne region, kao što Mogerini radi sada”, istakao je Les.

Pak: EU više da ne sluša “vječnu vlast”

Njemačka političarka se osvrnula i na parlamentarne izbore 16. oktobra, ocjenjujući kako nije postojala mogućnost da oni budu fer.

“Kako je moguće da je od vremena (Slobodana) Miloševića ista vlada na vlasti? Izbori su bili daleko od slobodnih i fer. Posljednji zakon o prelasku na elektronsku identifikaciju birača, kako bi se izbjegli lažni glasovi, prošla vlada nije poštovala jer lična dokumenta su bila bez elektronskih čipova. Ovo nije komedija već stvarnost u Crnoj Gori,” ocijenila je Pak, članica CDU Angele Merkel.

Ona smatra da odgovorni zvaničnici u Evropskoj uniji ne mogu zatvarati oči pred stvarnošću i da je došlo vrijeme da prestanu da slušaju “vječnu vlast” i da je vrijeme da pomognu u otpočinjanju stvarnog dijaloga.

Bonus video: