Polarizovanost u državi će usporiti integracije ka EU

Hrvatski poslanici tražili su da se riješi pitanje graničnog spora oko Prevlake i sukcesije imovine, te da se procesuiraju ratni zločini i riješi pitanje sukcesije imovine
0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: DOOR
Evropski parlament, Foto: DOOR
Ažurirano: 02.03.2017. 16:47h

Evropski parlamentarci Nikos Andrulakis i Aneliz Dods tražili su da se u rezoluciji Evropskog parlamenta o Crnoj Gori konstatuje da bi, u atmosferi polarizovane političke klime i bojkota Skupštine, “nastavak nestabilnosti mogao usporiti brzinu reformi povezanih sa EU”. Na predlog rezolucije, koju je usvojio spoljnopolitički odbor, predloženo je 206 amandmana.

U amandmanima francuskih poslanika Edoarda Forana i Žak-Lik Šafauzera traži se da se u konstataciji o evroatlantskim integracijama stavi da to nije glavni prioritet, Crne Gore već “korumpiranih elita na vlasti u Crnoj Gori, i gdje ovaj pristup ne uživa široku podršku u crnogorskom društvu, već je faktor razdora koji bi mogao dovesti do krajnje ozbiljne političke krize”. Francuski poslanici smatraju i da ne treba zanemariti da je među ozbiljnim problemima Crne Gore i “infiltracija organizovanog kriminala u državni aparat”.

Hrvatski poslanici tražili su da se riješi pitanje graničnog spora oko Prevlake i sukcesije imovine, te da se procesuiraju ratni zločini i riješi pitanje sukcesije imovine.

Sedam poslanika EP traže da se u rezoluciji izrazi nada da će nadležni brzo i transparentno istražiti prijavljene neregularnosti na oktobarskim izborima. Navodi se i da je “poboljšanje izbornog procesa neophodno kako bi se izgradilo puno povjerenje”.

Holandska poslanica Maritj Šake i predstavnik Hrvatske Jozo Radoš smatraju da treba zabilježiti “zabrinutost zbog nalaganja vlade da se na izborni dan ugase Vajber i Votsap”, navodeći da su time prerkšeni principi slobode izražavanja i slobode medija.

Poslanici Ulrike Lunaček, Teri Rajnake i Igor Šoltes traže “podršku političkoj nezavisnosti Državne izborne komisije”, dok Dubravka Šuica traži da se “izrazi duboka zabrinutost zbog pokušaja Rusije da se utiče na dešavanja u Crnoj Gori što bi, dodatno moglo destabilizovati zapadni Balkan”. Ona traži i da se osude “pokušaj puča i ugrožavanja evroatlantski nastrojenih snaga”.

Parlamentarci su u amandmanima ukazali na loše rezultate i veliki broj neistraženih napada i prijetnji medijima i novinarima. U predlogu rezolucije je, između ostalog, ocijenjeno da je Crna Gora najdalje odmakla u integracijama, ali i da se suočila sa pokušajima Rusije da je diskredituje.

Bonus video: