Rakčević: Stenogrami i Deripaska su svjedoci ko je izdajnik Crne Gore

"Đukanović ciljano manipuliše i podmeće, kako bi prikrio katastrofalne rezultate svoje vladavine i duboko zaostajanje za zapadnom Evropom."
125 pregleda 37 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: URA
Žarko Rakčević, Foto: URA
Ažurirano: 01.03.2017. 15:28h

Nakon tri decenije apsolutne vlasti DPS-a, Milo Đukanović je iz Nikšića poručio da duboko zaostajemo za zapadnom Evropom, te da je DPS oduvijek imao ispravnu državnu politiku. Ovog puta je, navodno sa branika evropskih vrijednosti, a u prepoznatljivom maniru laži, manipulacija i podmetanja, baš kao u svojim "ranim radovima", krenuo u obračun sa izdajnicima, spoljnim i unutrašnjim neprijateljima, poručio je predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.

Predsjednik DPS-a i bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović na predizbornoj tribini u Nikšiću je rekao da je "žalosno što su SDP i URA danas na strani izdajnika".

Rakčević ističe da su, uprkos hiljadu puta ponovljenim lažima i falsifikatima, činjenice ipak neumoljive.

"Đukanović poentira tezom da je "DPS, tokom trideset godina, vodio ispravnu državnu politiku", i time teško falsifikuje činjenicu da su, on i njegova partija, besomučno proganjali i satanizovali sve "separatiste" i "izdajnike", a posebno Liberale i tadašnji SDP, koji su bili za nezavisnu i evropsku Crnu Goru. Sa druge strane, nepobitan dokaz njegovog "crnogorskog i evropskog djelovanja" predstavljaju i stenografske bilješke, iz 9. januara 1993. godine, sa proširene sjednice Savjeta za usaglašavanje stavova o državnoj politici. Inspirisan sagovornicima i partnerima Ratkom Mladićem i Slobodanom Miloševićem, a nakon poziva Radovana Karadžića da se "za jednog ubijenog snajperom, odmah ubije 10 Hrvata", evropejac Đukanović ističe da "ako smo potpuno saglasni oko ciljeva, onda nam je zadatak da razradimo ostale elemente strategije kako do tog cilja doći". Zadovoljan teritorijama koje se tamo drže, Đukanović poziva na strpljenje kako bi Bosna i Hercegovina postala sastavni dio zajedničke države. Vrlo multietnički, evropski i crnogorski. Baš kao i ukupno djelovanje DPS-a, tokom godina rata za mir", navodi Rakčević.

Predsjednik URA podsjeća da su upravo ti "izdajnici i separatisti", krajem devedesetih pomogli DPS-u da se vrati državi Crnoj Gori i napravi otklon od pogubne politike.

"Đukanović ciljano manipuliše i podmeće, kako bi prikrio katastrofalne rezultate svoje vladavine i duboko zaostajanje za zapadnom Evropom. Istine radi - URA je u više navrata, ne potcjenjujući geostrateške igre velikih i liniju vatre, javno ukazivala na neprimjereno inostrano miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Međutim, dok predsjednik DPS-a navodi da "rat nije završen", da se ozbiljna, mračna sila upregla protiv Crne Gore i da Rusija šalje poruke da se ovdje, mimo nje, niko ne može širiti, ostaje pitanje: Zar upravo DPS, svojim sporazumima o saradnji sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom i prodajom aluminijske industrije Putinovom oligarhu Deripaski, prilikom koje ga je i nagradio sa 130 miliona eura građana Crne Gore, nije otvorio vrata širenju te, kako Đukanović navodi, "mračne sile"?", upitao je Rakčević.

Ističe da "za sve to vrijeme, ljudi iz pokreta URA nisu imali bilo kakve, ni javne ni tajne, kontakte sa tim "mračnim silama". On ukazuje da URA Crnu Goru vidi "kao pravnu, a ne privatnu državu", te da nijednom izjavom nisu doveli u pitanje djelovanje tužilaštva.

"Naprotiv, od samog početka insistiramo na autonomnom djelovanju institucija, pa ćemo sačekati optužni predlog i punu istinu o takozvanom „državnom udaru“, terorizmu i pokušajima nasilnog preuzimanja vlasti", naveo je Rakčević.

On je ukazao na činjenicu da Crna Gora "duboko zaostaje za zapadnom Evropom, dok Đukanović dosljedno manipuliše nastavljajući ratove, proizvodeći vanredna stanja, spoljne i unutrašnje neprijatelje i izdajnike".

"To je DPS-ov model vladanja i opstanka na vlasti, kojim treba sakriti uništenu realnu ekonomiju, preko 50.000 nezaposlenih, slom javnih finansija, organizovani kriminal i otužne "patriotske" Sporazume najbližih saradnika i gradonačelnika, ali i Deripaske, Limenke, mafijaške obračune i narko kartele. Budućnost Crne Gore nije sa onima koji vode anti-crnogorsku i anti-evropsku politiku, ali ni sa onima sa onima koji je svakodnevno uništavaju, čineći je plijenom organizovanih kriminalnih grupa", zaključio je Rakčević.

Bonus video: