Službenicima će biti niže plate

Primjenom nove odluke o zaradama “na dobitku će biti direktori preduzeća i sekretari, a na gubitku službenici i namještenici”
89 pregleda 2 komentar(a)
Skupština Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Skupština Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.03.2017. 07:15h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su odluku o zaradama lokalnih funkcionera i lica koje imenuje Skupština Glavnog grada, kojom je predviđeno smanjenje koeficijenata za zarade gradonačelnika, predsjednika Skupštine, zamjenika gradonačelnika, glavnog administratora i sekretara Skupštine.

Izmjenama odluke, koja je donesena radi usklađivanja sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, gradonačelniku je utvrđen koeficijent 23, a prethodnom odlukom je bio 25.

Usvojene su i odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu, kao i odluke o varijabilnom dijelu zarade i o dodatku na zaradu zaposlenih u javnim ustanovama čiji je osnivač Glavni grad.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je kazala da varijabilni dio zarade treba da dobije svaki zaposleni koji kvalitetno radi svoj posao, ali da se boji da će odluka dovesti do toga da se nepravedno dijeli varijabila.

“U suštini, smanjuju se plate i funkcionerima i imenovanim licima za procenat koliko su umanjeni koeficijenti, ali će se istovremeno smanjiti plate svim službenicima i namještenicima za onaj dio koji se neće obračunavati na ime minulog rada. Zaposleni treba da znaju …da im se neće obračunavati minuli rad za period od 2017. do 2019. godine da bi se postigla ušteda od 2,8 miliona …”, kazala je Popović.

Na dobitku će, kako je kazala, biti direktori preduzeća i sekretari, a na gubitku službenici i namještenici.

Odbornici su usvojili i predlog odluke, kojom je predviđeno da Grad prenese Vladi CG, bez naknade, zemljište od 3.679 kvadrata za potrebe izgradnje Kuće građanskog društva u zahvatu DUP-a “Servisno-skladišna zona”- izmjene i dopune.

Skupština je odbila predlog Demokrata da se ta tačka izostavi iz dnevnog reda, “dok se ne obave šire javne konsultacije po ovom pitanju i sve principijelno na raščisti na nivou NVO”.

Direktorica CRNVO Ana Novaković je kazala da će ukoliko Glavni grad usvoji odluku ići kontra pravilima Evropske komisije u oblasti saradnje sa NVO.

“Projekat izgradnje Kuće koji uključuje raspolaganje javnim resursom je dogovoren iza zatvorenih vrata. Glavni grad je… odabrao učestvovanje u projektu mimo pravila i procedura. Vlada nema pravni osnov da ustupi zemljište”, kazala je ona.

Bonus video: