Razgovor moguć samo u Skupštini

U delegaciji EU tvrde da će posjeta parlamentu biti prilika za sve poslanike da se sastanu sa visokom predstavnicom
75 pregleda 99 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2017. 06:13h

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini neće se tokom današnje posjete Crnoj Gori sastati sa predstavnicima opozicije koji bojkotuju rad parlamenta. Iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kazali su da Mogerinijeva neće imati odvojene sastanke sa opozicionarima.

“U okviru posjete, Mogerinijeva će imati obraćanje u parlamentu kao jednom od ključnih demokratskih foruma u kojem bi trebalo da se odvija konstruktivan politički dijalog. Ovo je prilika za sve poslanike sa svih strana političkog spektra da se sastanu sa visokom predstavnicom i potpredsjednicom Evropske komisije (EK)”, navode u delegaciji.

Opozicija bojkotuje rad parlamenta, zahtijevajući ponavljanje parlamentarnih izbora najkasnije do 2018. godine i potpunu istragu afere “državni udar”. Sagovornici “Vijesti” iz opozicije kazali su da neće prekidati bojkot zbog posjete visoke zvaničnice EK, navodeći da im nije ponuđena mogućnost da se sa Mogerinijevom sastanu u nekoj od sala u parlamentu. Mogerinijeva će tokom prvog dana posjete regonu, imati bilateralne sastanke sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijerom Duškom Markovićem i predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Dok je Marković nedavno poručio da je spreman za ragovore sa opozicijom nakon što se vrate u parlament, slične poruke slali su i evropski zvaničnici.

Iz briselske administracije kritikovali su odluku opozicije da bojkotuju parlament, navodeći da treba pokrenuti dijalog u institucijama. Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han nedavno je pozvao vlast i opoziciju da u krizi pokažu uzdržanost, navodeći da je politička situacija prilično delikantna zbog bojkota. “Vjerujem da će politički lideri u Crnoj Gori pronaći kompromis i da će se kroz dijalog postići dogovor da se opozicija vrati u klupe Skupštine”, kazao je.

Bojkot nema podršku Brisela, treba početi otvoren dijalog

Bojkot parlamenta ne predstavlja konstruktivan i produktivan način ostvarenja političkih ciljeva, ocijenjeno je tokom razgovora ministara vanjskih poslova Srđana Darmanovića sa Mogerinijevom i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

“Darmanović je kazao da osporavanje legitimiteta izbora na državnom nivou nije spriječilo opoziciju da oformi vlast u opštinama u kojima je, u tom istom izbornom procesu osvojila većinu glasova", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mogerini je, kako se navodi, ocijenila da bojkot parlamenta nema podršku EU i da se politički izazovi prevazilaze konstruktivnim dijalogom i suočavanjem argumenata u okviru demokratskih institucija. Mogerini je pozdravila odlučnost države da uprkos značajnim unutrašnjim i vanjskim izazovima istraje na evroatlantskom kursu.

Bonus video: