Darmanović: Strani faktor pokušao da destabilizuje Crnu Goru

Darmanović je tokom susreta sa Mogerini, kako se dodaje, izložio dosadašnja saznanja o "istrazi u slučaju pripremanog terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori
98 komentar(a)
Srđan Darmanović, Johanes Han, Foto: Mvpei.gov.me
Srđan Darmanović, Johanes Han, Foto: Mvpei.gov.me
Ažurirano: 28.02.2017. 18:20h

Uprkos unutrašnjim političkim izazovima i destruktivnom djelovanju stranog faktora, Crna Gora ostaje čvrsto na evropskom i evro-atlantskom kursu, rekao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastancima sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini danas u Briselu.

Kako je saopšteno iz MVP, tokom sastanka sa Hanom u sjedištu Evropske komisije, Darmanović je istakao da je politika proširenja jedan od stubova evropske stabilnosti i značajna pokretačka snaga društveno-ekonomskog razvoja zemalja Zapadnog Balkana.

"Govoreći o aktuelnim izazovima u unutrašnjoj politici i bojkotu parlamenta od strane opozicije, Darmanović i Han su se saglasili da bojkot parlamenta ne predstavlja konstruktivan i produktivan način ostvarenja političkih ciljeva. Ministar je, s tim u vezi, podsjetio da se crnogorska opozicija odlučila za bojkot parlamenta i nepriznavanje rezultata izbora, koji su dobili pozitivne ocjene OEBS-a i Savjeta Evrope, tek nakon više neuspjelih pokušaja da formira vlast na nacionalnom nivou. Takođe, objasnio je da osporavanje legitimiteta izbora na državnom nivou nije spriječilo opoziciju da oformi vlast u opštinama u kojima je, u tom istom izbornom procesu osvojila većinu glasova", navodi se u saopštenju MVP.

Darmanović je tokom susreta sa Mogerini, kako se dodaje, izložio dosadašnja saznanja o "istrazi u slučaju pripremanog terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori".

"Naglašavajući pri tome značajnu prijateljsku i partnersku podršku i pomoć koju su NATO saveznici pružili u rasvjetljavanju ovog slučaja. Mogerini je zahvalila Darmanoviću na kontinuiranom partnerstvu i podršci Crne Gore u sprovođenju zajedničke evropske bezbjednosne i politike, i pozdravila odlučnost države da uprkos značajnim unutrašnjim i vanjskim izazovima istraje na evropskom i evro-atlatnskom kursu. Izrazila je stav da bojkot parlamenta nema podršku EU i da se unutrašnji politički izazovi prevazilaze konstruktivnim dijalogom i suočavanjem argumenata u okviru demokratskih institucija, u najboljem interesu građana Crne Gore", saopšteno je iz MVP.

Darmanović se u Briselu susreo i sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarlsom Tanokom.

U razgovorima je, kako je navedeno, istaknuta važnost procesa evropskih i evroatlanskih integracija za Crnu Goru i u tom smislu ponovljena važnost podrške Evropskog parlamenta.

Bonus video: