DNP: Odbornici DPS-a u skupštini Glavnog grada su u sukobu interesa

Svjedoci smo, kaže Jovanović, da veliki broj odbornika DPS-a u Podgorici, pored odborničke funkcije vrši i druge funkcije u lokalnoj i državnoj administraciji ili u preduzećima koje je osnovala opština ili država
115 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2017. 12:56h

Demokratska narodna partija (DNP) zatražila je da Agencija za sprječavanje korupcije pokrene postupak da li su 11 odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada prekršili zakon jer pored te obavljaju i druge javne funkcije.

Odbornik DNP-a Nikola Jovanović podsjeća da Zakon propisuje da javni funkcioner ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica.

„Propisuje se i da javni funkcioner odbornik ne može obavljati dodatne funkcije u ustanovi ili drugom pravnom licu u kojima je država, odnosno opština vlasnik“, navodi Jovanović.

Svjedoci smo, kaže on, da veliki broj odbornika DPS-a u Podgorici, pored odborničke funkcije vrši i druge funkcije u lokalnoj i državnoj administraciji ili u preduzećima koje je osnovala opština ili država.

„Zbog ovog faktičkog stanja, mora se konstatovati da 11 odbornika DPS-a krši zakon, a da Agencija za sprečavanje korupcije sve to toleriše, odnosno očigledno da pojedinci koji se nalaze na rukovodećim položajima u Agenciji imaju interes da ovo protivzakonito ponašanje ne sankcionišu“, navodi Jovanović.

On traži da Agencija pokrene postupak za utvrđivanje konflikta interesa za 11 odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Navodi se da je Nermin Abdić direktor Urgentnog centra, Momčilo Vujošević direktor Službenog lista Crne Gore, Đorđina Lakić direktor Fonda za obeštećenje, Nebojša Kavarić direktor Doma zdravlja, Nenad Vujošević direktor Agencije za stanovanje, Jovan Rabrenović direktor Deponije.

Vladimir Rajčić je šef Biroa za ekonomsku saradnju u Glavnom gradu, Marija Đuričković šef naplate u Vodovodu, Ivana Abdić šef u Elektrovredi Crne Gore, Nataša Tomović direktorica u JU „Đina Vrbica“ i Zoja Bojanić Lalović direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Jovanović smatra da nema nikakve sumnje da se radi o uspostavljanoj praksi da funkcioneri DPS-a akumuliraju javne funkcije i da im kršenje u tom dijelu zakona ne predstavlja problem, s obzirom da Agencija sve to toleriše.

„Po osnovu obavljanja nespojivih javnih funkcija oni su u svoju korist a na štetu budžeta, pribavili i značajna finansijska sredstva“, smatra Jovanović.

Galerija

Bonus video: