Glavni prioritet sjever države

Za Perišićem je partiju Milana Kneževića napustilo više od 30 članova OO DNP-a i većina članova Glavnog odbora DNP-a
89 pregleda 7 komentar(a)
Demokratska stranka pravde, Foto: Jadranka Ćetković
Demokratska stranka pravde, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 27.02.2017. 07:10h

Nepuna tri mjeseca nakon što je sa velikim brojem članova napustio Demokratsku narodnu partiju Milana Kneževića, Svetislav Perišić izabran je juče za prvog predsjednika Demokratske stranke pravde (DSP).

“Došlo je vrijeme za promjenu vlasti i ona mora biti smijenjena mirnim putem, a ne nikakvim nasilnim metodama, je ništa nije vrijedno građanskog mira u Crnoj Gori”, kazao je Perišić na osnivačkom kongresu koji je održan u Bijelom Polju.

DSP čine uglavnom nezadovoljni članovi Kneževićevog DNP-a.

Perišić je naglasio da se stvari povodom zapostavljanja sjevernog regiona moraju pod hitno mijenjati na bolje, prije svega kroz investicije i otvaranje novih radnih mjesta, zbog čega je to i glavni prioritet stranke.

Među ostalim prioritetima su vladavina prava i pomirenje u Crnoj Gori, pa je u tom pravcu usvojena deklaracija o političkom pomirenju koja će biti ponuđena na potpisivanje svim političkim činiocima u državi. U deklaraciji je konstatovano da u centru pažnje treba da bude običan građanin, a ne “neke takozvane velike teme koje nas dijele, a koje vlast koristi kako bi vladala pomoću podjela”.

Na osnivačkom kongresu za potpredsjednike izabrani Milan Lacmanović, Vinka Peković-Šestović i Milovan Leković.

Do raskola u DNP-u došlo je sredinom decembra, a dotadašnji predsjednik bjelopoljskog odbora, Perišić, kao razlog za to istakao je “poremećene odnose između centrale i OO DNP, koji je bio protiv da Vladislav Bojović bude poslanik DNP-a u parlamentu”.

Za Perišićem je partiju tada napustilo više od 30 članova OO DNP-a i većina članova Glavnog odbora DNP. Perišić je istakao da su odnosi poremećeni zbog privatizacije partije od strane Milana Kneževića i Predraga Bulatovića.

DNP: DPS mu pomogao da osnuje DSP

Poslije napuštanja Demokratske narodne partije, u bjelopoljskom odboru su tada tvrdili da je Perišić formirao novu partiju samo dan nakon što je Bošnjačka stranka raskinula koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) na lokalnom nivou.

“Imajući u vidu Perišićev višemjesečni pritisak na odbornicu Jelenu Kljajević da podnese ostavku i ustupi mu odborničko mjesto, više nemamo nikakvu dilemu da se radilo o projekciji nove većine Tarzana Miloševića i Perišićevog komšije Nuhodžića, koji su mu omogućili da za jednu noć formira partiju, koju od DPS-a razlikuje samo raspored slova,” navedeno je tada u saopštenju DNP.

Iz stranke Milana Kneževića su tada negirali i da je Perišić podnio ostavku u stranci, već će biti smijenjen.

Perišić je kazao da je “gruba neistina” da je smijenjen i istakao da je partiju “napustio čistog obraza”.

Bonus video: