Mustafa pozvao na ratifikaciju Sporazuma sa Crnom Gorom: Svi znamo da je Čakor van Kosova

Ratifikacija sporazuma o razgraničenju jedan je od uslova Evropske unije za ukidanje viznog režima Kosovu
24 komentar(a)
Isa Mustafa, Komisija, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Komisija, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 26.02.2017. 08:17h

Premijer Kosova Isa Mustafa pozvao je parlament da ratifikuje Sporazum o razgraničenju, nakon što je Vladina Komisija za demarkaciju utvrdila da Crna Gora nije oštetila Kosovo u procesu razgraničenja. Mustafa je za kosovske medije kazao da nakon odluke Komisije eksperata nema prepreka da se stavi tačka na pitanje razgraničenja.

“Čakor je van granica Kosova. Da je linija razgraničenja bila bliže Peći bilo bi razloga za kritiku, ali svi znamo da je Čakor van Kosova. Mještani odlično znaju kuda idu do svojih imanja”, kazao je Mustafa.

Komisija za demarkacije je utvrdila da Crna Gora nije oštetila Kosovo za više od 8.000 hekatara u procesu razgraničenja, navodeći da Čakor i Bjeluha pripadaju Crnoj Gori.

Vlada je formirala komisiju krajem prošle godine zbog neuspjeha da se rafitikuje Sporazum, čemu se protivi opozicija i jedan dio poslanika iz vladajuće koalicije.

Ratifikacija sporazuma o razgraničenju jedan je od uslova Evropske unije za ukidanje viznog režima Kosovu.

Međutim, politički analitičar Behljulj Bećaj ocijenio je juče da je, poslije izvještaja Vladine komisije, mogućnost ratifikacije sporazuma mnogo manja nego ranije.

“Mislim da je sve ovo što se dogodilo u međuvremenu bilo zapravo dolivanje ulja na vatru. Sve je to bilo naopako i mislim da je bilo nepotrebno, suvišno i u službi zaoštravanja situacije, a ne prevazilaženja jednog, po mom sudu, ipak manje ozbiljnog pitanja koje je, evo, postalo ozbiljno”, rekao je Bećaj za agenciju Beta.

Predstavnici Kosova i Crne Gore su 25. avgusta 2015. u Beču potpisali Sporazum o demarkaciji, kojem su se odmah snažno suprotstavili predstavnici opozicije.

Bonus video: