Bećaj: Manja mogućnost ratifikacije sporazuma o demarkaciji između Crne Gore i Kosova

"Mislim da je sve ovo što se dogodilo u međuvremenu bilo zapravo dolivanje ulja na vatru. Sve je to bilo naopako i mislim da je bilo nepotrebno, suvišno i u službi zaoštravanja situacije, a ne prevazilaženja jednog, po mom sudu, ipak manje ozbiljnog pitanja koje je, evo, postalo ozbiljno", rekao je Bećaj za agenciju Beta
248 pregleda 2 komentar(a)
Granični prelaz sa Kosovom, Foto: Aida Sadiković
Granični prelaz sa Kosovom, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 25.02.2017. 12:00h

Politički analitičar Behljulj Bećaj ocijenio je danas da je, poslije izvještaja vladine komisije za mjerenje teritorije Kosova, mogućnost ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom mnogo manja nego ranije.

"Mislim da je sve ovo što se dogodilo u međuvremenu bilo zapravo dolivanje ulja na vatru. Sve je to bilo naopako i mislim da je bilo nepotrebno, suvišno i u službi zaoštravanja situacije, a ne prevazilaženja jednog, po mom sudu, ipak manje ozbiljnog pitanja koje je, evo, postalo ozbiljno", rekao je Bećaj za agenciju Beta.

Vladina komisija za mjerenje teritorije Kosova saopštila je tokom ove sedmice da Kosovo sporazumom o demarkacionoj liniji sa Crnom Gorom ne gubi teritoriju, kako su procjenjivali predstavnici opozicije i neki poslanici partija na vlasti. Oni su procjenjivali da Kosovo sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom gubi više od 8.000 hektara.

Portparol komisije Tomor Čelja je prilikom predstavljanja izvještaja rekao da Čakor i Bjelua ne pripadaju Kosovu i da su do tog zaključka došli imajući u vidu dokumenta koja su im predstavili nadležne kosovske agencije, uvidom u knjige i stare istorijske karte.

Predstavnici Kosova i Crne Gore su 25. avgusta 2015. u Beču potpisali sporazum o demarkaciji, kojem su se odmah snažno suprotstavili predstavnici opozicije. Zbog toga su koristili suzavac u više navrata u Skupštini a na ulicama Prištine bilo je više nasilnih protesta.

U međuvremenu, ratifikacija sporazuma o demarkaciji je, pored borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ostala posljednji uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je rekao da će se ratifikacija sporazuma naći na dnevnom redu čim je vlada bude proslijedila Skupštini, te je tim povodom pozvao na glas razuma i jedinstvo.

"Demarkacija je od nacionalne, strateške i političke važnosti za građane i Kosovo. Imamo potrebu da označimo naše granice sa svim susjedima i očekujemo da se taj proces desi i sa Srbijom, kao i međusobno priznanje", rekao je Veselji u četvrtak nakon sastanka Predsjedništva Skupštine Kosova.

Bonus video: