Muk apelovao na odbornike Glavnog grada: Ne dajte zemljište, ne glasajte za monopol tri NVO

"Vlada i Glavni grad planiraju da mimo transparentnih procedura, bez jasnog zakonskog osnova i diskriminatorno, bez uvažavanja principa jednakih šansi, stvore državno podržani monopol tri organizacije čime će ih dovesti u nepoštenu prednost prema svima ostalima"
3 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: TV Vijesti
Stevo Muk, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 25.02.2017. 11:31h

Institut alternativa pozvao je odbornike Skupštine Glavnog grada da 28. februara glasaju protiv odluke da se fondaciji „Kuća građanskog društva”, bez naknade i uz oslobađanje od obaveze plaćanja komunalija, dâ zemljište od 3.697 kvadratnih metara.

Apel odbornicima da ne glasaju za taj predlog uputio je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa i član Savjeta za razvoj nevladinih organizacija Stevo Muk.

On je poručio da bi se tom odlukom bez jasnog zakonskog osnova i diskriminatorno, uz direktnu podršku države, stvorio monopol tri nevladine organizacije.

Osnivači fondacije su tri nevladine organizacije - Građanska alijansa (GA), Centar za demokratsku tranziciji (CDT) i Fond za aktivno građanstvo (FAKT).

IA podsjeća da već dvije godine neuspješno traži informacije o ovom projektu, od trenutka kada je bivši ministar Branimir Gvozdenović najavio gradnju “Kuće”, a naročito nakon što je Milo Đukanović potpisao memorandum sa osnivačima fondacije “Kuća građanskog društva” .

"Vlada i Glavni grad planiraju da mimo transparentnih procedura, bez jasnog zakonskog osnova i diskriminatorno, bez uvažavanja principa jednakih šansi, stvore državno podržani monopol tri organizacije čime će ih dovesti u nepoštenu prednost prema svima ostalima i omogućiti društvenu i političku moć na uštrb pluralizma, ravnopravnosti, ali i autonomije djelovanja NVO sektora. Ni preko naših predstavnika u Savjetu za razvoj NVO, ni kroz direktne zahtjeve za pristup informacijama nismo tokom pretodne dvije godine mogli dobiti ni minimum informacija o ključnim elementima ovog posla", piše u dopisu Muka odbornicima.

On je istakao da nemaju ništa protiv privatnog aranžmana između neke (bilo koje) inostrane privatne fondacije i tri ( bilo koje) nevladine organizacije iz Podgorice., jer je suvereno pravo donatora da bira svoje partnere.

"Međutim, nedopustivo je investiranje državne imovine i oslobađanje investitora plaćanja komunalija, a bez pravila i fer konkrencije za javni resurs".

Muk je pozvao da u Skupštini, tokom rasprave o predlogu ove odluke, odbornici pitaju koja je tržišna cijena zemljišta kojeg bi se Glavni grad odrekao ovom odlukom, kakav bi se objekat gradio na toj parceli i da li to zna Glavni grad, zašto sve nevladine organizacije nisu ravnopravne u ostvarivanju mogućnosti da sebi obezbijede pristojne uslove za rad odnosno poslovne prostorije, zašto Glavni grad decenijama nije ponudio slične uslove drugim organizacijama...

Iz Instituta alternativa podsjećaju da država Crna Gora nema jasne, pisane, transparentne i fer procedure za dodjelu državne imovine nevladinim organizacijama, kao ni za oslobađanje plaćanja komunalija, ali ni za ustupanje gradskog građevinskog zemljišta bez naknade nevladinim organizacijama. U dopisu su naveli da je u Izvještaju o Crnoj Gori za 2016. godinu Evropska komisija prepoznala ovaj problem.

Bonus video: