Orban: Put CG ka NATO je pri kraju, rado bih vidio takav uspjeh i na kraju pregovora sa EU

"Crnoj Gori je mjesto u EU. Kada bismo mi odlučivali o tome Crna Gora bi već bila u predsoblju ili bi bila na korak od ulaska", rekao je Orban
75 pregleda 11 komentar(a)
Duško Marković, Viktor Orban, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Viktor Orban, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.02.2017. 15:35h

Odnosi Crne Gore i Mađarske su odlični i bez otvorenih pitanja, ocijenili su premijeri dvije države, Duško Marković i Viktor Orban, navodeći da je Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila veliki napredak.

„Imali smo prijateljske i veoma uspješne pregovore. Imali smo veliku prednost već u samom startu jer mi u Mađarskoj smatramo Crnu Goru veoma uspješnom zemljom“, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon zvaničnih razgovora.

Marković je saopštio da je informisao Orbana o napretku Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija i zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj političkoj podršci u ostvarenju tih važnih strateških ciljeva Crne Gore na planu vanjske politike.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, podsjetio da je Mađarska među prvima ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u i da ta zemlja nastavlja da pruža nesebičnu podršku i ekspertsku pomoć evroatlantskom putu Crne Gore kao kontakt ambasada za NATO.

Orban je rekao da njegova zemlja iskreno podržava Crnu Goru u njenom nastojanju da postane članica NATO-a na putu koji je pri kraju.

„Rado bih vidio takav uspjeh i na kraju pregovora Crne Gore i Evropske unije (EU). Istrajni smo u mišljenju da je Crnoj Gori mjesto u EU. Kada bismo mi odlučivali o tome Crna Gora bi već bila u predsoblju ili bi bila na korak od ulaska“, rekao je Orban.

On smatra da bi i zbog mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana njegova zemlja voljela da što prije vidi Crnu Goru u EU.

Kako je saopšteno, posebna tema bila je situacija na Zapadnom Balkanu, a Marković je rekao da su regionala saradnja i dobrosusjedski odnosi među ključnim prioritetima vanjske politike Crne Gore, budući da kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama, jača pojedinačne odnose sa susjedima i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i pomaže svoj, ali i napredak drugih zemalja kandidata na polju integracija.

„Mađarska je dobar, rekao bih odličan, primjer konstruktivne saradnje sa susjednim zemljama, kao i pune posvećenosti saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana. Upravo Crna Gora promoviše dijalog i razumijevanje na Zapadnom Balkanu, kao jedini način da se prevaziđu narasle tenzije i očuvaju mir i bezbjednost kao ključni uslov za napredak regiona“, kazao je Marković.

Kako je naveo, takav pristup dijeli i Mađarska.

„Saglasili smo se da je neophodno pojačati napore na promovisanju dijaloga u regionu i zahvalan sam premijeru Orbanu na idejama i konkretnom pristupu kako dalje da našu politiku promovišemo u ovom smislu“, rekao je p Marković.

Orban je rekao da je uvjerenje njegove Vlade da se mir i bezbjednost evropskog kontinenta ne može ostvariti ako takvo stanje nije na Balkanu.

„A to sve može samo preko njihovog članstva u EU i NATO-u“, kazao je on.

Tokom posjete ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i Šandor Pinter potpisali su Protokol o readmisiji osoba koje ne raspolažu boravišnom dozvolom/vizom, a koji se odnosi na izvršavanje sporazuma sklopljenog između Evropske zajednice i Crne Gore i Izjavu saglasnosti o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova.

„Protokol je uslijedio nakon Zajedničke deklaracije o uspostavljanju unaprijeđenog partnerstva između Crne Gore i Mađarske koja je zaključena 2012. godine, Akcionog plana za unaprijeđeno partnerstvo između Crne Gore i Mađarske (2013-2014.) koji je potpisan 2013. godine i pripremljen u cilju implementacije Zajedničke deklaracije, kao i rezultata koji su do sada postignuti“, kaže se u saopštenju.

Marković je pozvao Orbana u uzvratnu posjetu, koju je on, kako je saopšteno, prihvatio.

„Nakon što bude ratifikovan ulazak Crne Gore u NATO mi ćemo prvom prilikom sa velikim zadovoljstvom posjetiti Crnu Goru“, rekao je Orban,

Bonus video: