Filipović: Kvalitetna saradnja CG i SAD

Filipović je naglasio da je kontinuirana i sveobuhvatna podrška SAD, kao glavnog strateškog partnera, evidentna sa svih političkih adresa
55 pregleda 7 komentar(a)
Slobodan Filipović, Niklas Basiano, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Slobodan Filipović, Niklas Basiano, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 22.02.2017. 13:17h

Saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sadržajna je i kvalitetna, kazao je državni sekretar Ministarstva odbrane, Slobodan Filipović, navodeći da je uvjeren će i preostale zemlje uskoro ratifikovati crnogorski Protokol o pristupanju NATO-u.

Filipović se danas sastao sa delegacijom američkog Senata koju je predvodio predstavnik Komiteta za vojno-obavještajne poslove, Nikolas Basiano /Nicholas Basciano/.

Filipović je naglasio da je kontinuirana i sveobuhvatna podrška SAD, kao glavnog strateškog partnera, evidentna sa svih političkih adresa.

Kako se navodi, Filipović je, apostrofiravši značaj članstva Crne Gore u NATO, informisao sagovornike da je Ministarstvo zadovoljno dinamikom ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi, a imajući u vidu da su 24 zemlje članice to već učinile.

“On je izrazio uvjerenje da će u skorijem periodu i preostale zemlje ratifikovati Protokol, čime će se stvoriti uslovi da Crna Gora postane punopravna NATO članica”, kaže se u saopštenju.

U ime Direktorata za politiku odbrane, Ivan Mašulović, informisao je sagovornike o aktuelnostima u okviru evroatlantskih integracija, istakavši da Ministarstvo posvećeno radi na povećanju standarda, konstanto ulažući u modernizaciju i edukaciju kadrova i unapređivanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore (VCG) sa partnerskim zemljama.

On je upoznao sagovrnike sa aktuelnim finansijskim izdvajanjima u domenu odbrane, naglasivši da Ministarstvo predano radi na pripremama koje iziskuje posljednja faza evroatlantskih integracija.

Mašulović je, kako je saopšteno, upoznao sagovornike o uticaju ruskih nacionalista prilikom održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošle godine, što je potvrđeno od Vrhovnog državnog tužioca.

Kako se navodi, Mašulović je dodatno informisao sagovornike o pravovremenom reagovanju crnogorskog bezbjednosnog sistema u tom domenu.

Zamjenik načelnika Generalštaba VCG, Rajko Pešić, upoznao je američku delegaciju sa aktuelnim integracionim procesima u Vojsci, kao i budućim koracima u implementaciji Plana vojne integracije.

Predstavnik Komiteta za vojno-obavještajne poslove Basiano pohvalio je, kako se navodi, napredak koji je Crna Gore na polju evroatlantskih integracija, i izrazio uvjerenje da će punopravno članstvo Crne Gore u NATO značajno doprinijeti jačanju mira i bezbjednosti u regionu.

Bonus video: