Izbori u Nikšiću ne važe ako predsjednike zaboli glava

Izbori u Nikšiću mogu biti opstruirani ako opozicija imenuje svoje šefove biračkih odbora
147 pregleda 85 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2017. 06:40h

Opozicija ima mogućnost da opstruira izbore u Nikšiću, 12. marta, ako iskoristi zakonsko pravo da imenuje svoje predsjednike biračkih odbora.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, svakoj partiji zastupljenoj u lokalnom parlamentu pripada broj predsjednika biračkih odbora shodno proporcionalnoj zastupljenosti odbornika u skupštini opštine. To znači da bi od 138 biračkih mjesta, koliko je primjera radi bilo u Nikšiću na posljednjim parlamentarnim izborima, opozicija preko svojih predsjednika mogla da kontroliše oko polovine, što će zavisiti od stava Pozitivne Crne Gore.

U nikšićkom parlamentu na osnovu rezultata posljednjih lokalnih izbora iz 2012, Demokratska partija socijalista (DPS) ima 18 mandata, Demokratski front 13, Socijaldemokratska partija (SDP) četiri, Socijalistička narodna partija (SNP) tri, Pozitivna Crna Fora dva i Liberalna partija jedan.

Preslikano na biračke odbore, to bi značilo da DPS ima pravo da odredi svoje predsjednike u 61 odboru, Demokratski front u 44, SDP u 13, SNP u 10... Pri tome, Opštinska izborna komisija (OIK) žrijebom utvrđuje biračka mjesta za koje partije predlažu predsjednike iz svojih redova.

Prema Pravilniku o radu biračkih odbora, objavljenom na sajtu Državne izborne komsije (DIK), predsjednici biračkih odbora preuzimaju birački materijal od Opštinske izborne komisije (OIK) najkasnije 48 časova prije dana održavanja izbora, oni otvaraju omot sa biračkim materijalom, priključuju uređaj za elektronsku identifikaciju birača i štampač, provlačenje biometrijske lične karte ili pasoša kroz čitač. Predsjednik biračkog odbora potpisuje sa predstavnikom suprotstavljene opcije kupon nakon obavljenog glasanja.

“Šta ako na dan izbora predsjednike biračkih odbora iz redova opozicije zaboli glava i ne donesu izborni materjal, kako će se održati izbori i šta sa rezultatima”, naveo je izvor “Vijesti” iz opozicije.

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović rekao je “Vijestima” da u tom političkom savezu još nijesu donjeli odluku da li će imenovati predstavnike u biračkim odborima i da će to uraditi u dogovoru sa ostatkom opozicije.

Opštinska izborna komisija je dužna da rješenje koje partije imaju pravo da predlože predstavnike u stalni sastav biračkog odbora donese 15 dana prije dana održavanja izbora, a birački odbori se moraju formirati 10 dana prije izbora.

Bonus video: