"POKUŠAJI OPSTRUKCIJE I KOMPROMITACIJE INSTIRUCIJA"

Marković: Politička situacija u CG je stabilna bez obzira na bojkot opozicije

Marković je, kako se navodi, zahvalio slovačkoj državi i narodu na kontinuiranoj podršci i istakao da je Crna Gora snažno na putu EU i NATO integracija, koje su garant za stabilnost u Crnoj Gori ali i na Zapadnom Balkanu, te samim tim i u Evropi
103 pregleda 35 komentar(a)
Duško Marković, Miroslav Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Miroslav Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.02.2017. 19:05h

Politička situacija u Crnoj Gori je stabilna bez obzira na bojkot opozicije, konstantne pokušaje opstrukcije i kompromitacije institucija, ocijenio je premijer Duško Marković.

Marković je to rekao u Minhenu u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

"Na sastanku održanom na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije zajednički je iskazana zabrinutost za dešavanja u regionu Zapadnog Balkana i ocijenjeno da je važno jačati saradnju i intenzivirati dijalog kako bi problemi bili rješavani na konstruktivan način", saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da je u tom kontekstu, naglašena važna uloga Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu.

Ističe se da je Lajčak kazao da je Crna Gora dokazala da ima potencijal i sposobnost da kontroliše krizne situacije i da to nastavlja u kontinuitetu da pokazuje.

Marković je, kako se navodi, zahvalio slovačkoj državi i narodu na kontinuiranoj podršci i istakao da je Crna Gora snažno na putu EU i NATO integracija, koje su garant za stabilnost u Crnoj Gori ali i na Zapadnom Balkanu, te samim tim i u Evropi.

"Na sastanku sa potpredsjenikom Lajčakom, ali i na kasnijim sastancima sa ministrom za Evropu i Sjevernu Ameriku u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Alenom Dankanom i predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarano je o napretku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija", kaže se u saopštenju Vlade.

Ističe se da se Marković zahvalio Sloveniji i Velikoj Britaniji na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori u njenim reformskim naporima na putu ka Evropi i Alijansi.

Marković je naveo da je Crna Gora otvorila 26 pregovarackih poglavlja, da su još dva poglavlja spremna za otvaranje ali i za ulazak u novu fazu – zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

U vezi sa integracijom u NATO, Premijer je kazao da su Protokol o pristupanju Crne Gore ratifikivale 24 države članice te da očekujemo da to u narednih nekoliko mjeseci završe i preostale četiri.

"Ministar Dankan je obećao snažnu bilateralnu podršku i blisku saradnju sa Crnom Gorom na svim pitanjima, posebno u oblasti vladavine prava i bezbjednosti. Neće izostati ni podrška Slovenije u ukupnim reformskim procesima Crne Gore, kako je kazao predsjednik Pahor", navodi se u saopštenju Vlade.

Preporučujemo za Vas