Mekejn: Vrijeme je da ratifikujemo Protokol o pristupanju Crne Gore NATO

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da članovi Senata i Predstavničkog doma Kongresa SAD i iz Republikanske i iz Demokratske stranke snažno podržavaju evroatlantske integracije Crne Gore
94 pregleda 263 komentar(a)
Džon Mekejn, Duško Marković, Foto: Twitter
Džon Mekejn, Duško Marković, Foto: Twitter
Ažurirano: 18.02.2017. 18:54h

Vrijeme je da ratifikujemo Protokol o pristupanju Crne Gore NATO, poručio je danas američki senator, Džon Mekejn.

On je to napisao na svom Tviter profilu nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da članovi Senata i Predstavničkog doma Kongresa SAD i iz Republikanske i iz Demokratske stranke snažno podržavaju evroatlantske integracije Crne Gore.

To je kako su kazali iz Vlade rečeno danas u Minhenu na sastanku Markovića i grupe članova Kongresa SAD koje je prevodio Mekejn.

"Američki zakondavci su saopstili na sastanku organizovaom u okviru Minhenske bezbjednosne konferendije da je ratifikacija Protokola o pristupu Crne Gore NATO-u u Senatu SAD nesporna i da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi. Članovi Kongresa objasnili su da je sada prioritet finalizacija izbora nove američke adminsitracije. Predstavnici oba doma Kongresa su pohvalili Crnu Goru i istakli spremnost SAD da pomognu našoj zemlji u daljem proecu reformi i ekonomskog razvoja", navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se dodaje da se Marković zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci članova Senata i Predstavničkog doma ali i ukupne administracije SAD i američkog naroda razvoju Crne Gore i jačanju demokratije u našoj zemlji.

"Premijer je upoznao sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom i ocijenio da je jako važno da Senat SAD što prije ratifikuje Protokol o pristupu Crne Gore NATO-u jer će na taj način biti smanjen pritisak antinato snaga koje žele da Crnu Goru skrenu sa puta ka klubu najrazvijenijih demokratija svijeta", kazali su iz Vlade.

Mekejn je ranije u telefonskom razgovoru sa Markovićem kazao da će Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) će u najskorije vrijeme ratifikovati Pristupni protokol Crne Gore NATO savezu.

Senat SAD je do sada više puta odlagao raspravu o ratifikaciji Protokola.

Protokol još nijesu ratifikovale četiri članice NATO: SAD, Kanada, Španija i Holandija.

Bonus video: