Medojević: Marković izmislio da je NATO dao informacije o lažnom državnom udaru

"To je dan nakon lažnog državnog udara javno u Briselu, potvrdila ministarka odbrane Milica Pejanovic Đurišić, upravu na sastanku NATO. Ministarstvo odbrane je kontakt point za komunikaciju sa NATO i ako je NATO htio da obavjesti Crnu Goru o nekim takvim saznajima to bi uradio preko Ministarstva odbrane koje je kontakt point i koje jedino ima bezbjednu zaštićenu vezu sa sjedištem NATO"
135 pregleda 81 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.02.2017. 11:15h

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio je da premijer Duško Marković "otvoreno izmišlja da su podatke o lažnom državnom udaru dobili od zemlje članice NATO".

Medojević je komentarisao intervju Marković za američki magazin "Tajm", u kojem je naveo da su tajne službe nekih članica NATO-a potvrdile informaciju da je na izborni dan spreman državni udar i da su ga organizovala dva pripadnika ruske vojne tajne službe.

"NATO nije imao pojma o bilo kakvom državnom udaru. To je dan nakon lažnog državnog udara javno u Briselu, potvrdila ministarka odbrane Milica Pejanovic Đurišić, upravu na sastanku NATO. Ministarstvo odbrane je kontakt point za komunikaciju sa NATO i ako je NATO htio da obavjesti Crnu Goru o nekim takvim saznajima to bi uradio preko Ministarstva odbrane koje je kontakt point i koje jedino ima bezbjednu zaštićenu vezu sa sjedištem NATO. Sva povjerljiva komunikacija između NATO i Crne Gore ide preko Ministarstva odbrane, a ministarka je, upravo na zahtjev NATO koji nijesu imali nikakve informacije, obavjestila NATO da ni Ministarstvo, a ni ANB nemaju nikakva saznanja o pripremama terorističkog napada na dan izbora", saopštio je Medojević.

Dodaje da je sve ""podatke" "prikupio" tj izmislio (Milivoje) Katnić po nalogu (Milo) Đukanovića".

"Katnić je obavjestio ANB pismom da mu trebaju za asistenciju pri hapšenju u petak 14.10 oko 17.30. Umjesto da ANB, koja po zakonu prikuplja informacije o ugrožavanju nacionalne bezbjednosti obavjesti predsjednika države, Vlade i Skupštine i zatraži sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost i traži uvođenje vanrednog stanja i odlaganja izbora, ovdje je samo Katnić imao "informacije"", naveo je Medojević.

Nbavodi da ANB, ministar policije, ministar odbrane, predsjednik države, Skupštine, NATO i SAD "nijesu imale nikakve informacije o pripremi bilo kakvog državnog udara".

"Upravo ovako izveden lažni državni udar ponovo je aktuelizovao otvaranje pitanja u najvažnijim članicama NATO, a posebno SAD da li jedna privatna država sa netransformisanim komunističkim totalitarnim službama bezbjednosti, policijom, tužilaštvom i sudovima treba da bude primljena u NATO. Pozivam Markovića da javno saopšti kada mu je i kojim kanalom NATO dao informacije o pripremi lažnog državnog udara. Upravo su Đukanović i Katnić organizacijom lažnog državnog udara i zloupotrebom tužilaštva i sudova, osnažili one u Administraciji novog predsjednika SAD Donalda Trampa koji su skinuli sa dnevnog reda Senata glasanje o Sporazumu između NATO i Crne Gore. Pokušaji Markovića da sa svojim savjetničkim trojcem, uvuče Rusiju i SAD da se svađaju oko Crne Gore je komičan i pokazuje koliko Marković slabo poznaje geostrateška kretanja i razvoj situacije".

Medojević doidaje i da Marković pokušava "očajnički da isporovocira neku snažniju reakciju Moskve koju bi onda pokušao da iskoristi kao argument da SAD ipak deblokiraju usvajanje Protokola".

"Zvanična Rusija se sprema za razgovore sa novom administracijom SAD i ignorišu jeftine uličarske, primitivne napade od strane očajnika iz DPS. S druge strane, Marković insistiranjem na cirkusu oko lažnog državnog udara, najbolje potvrđuje opravdanost argumenata DF na nužnost hitnog uključenja EU u rješavanje duboke političke, ekonomske, bezbjednosne krize. Očekujem neke konretne pomake na tom planu", zaključio je Medojević.

Bonus video: