DOBILI POTVRDU TAJNIH SLUŽBI

Marković: Iz NATO-a su nam rekli da je pripreman državni udar

Ruski zvaničnici su otvoreno prijetili, a njihove službe su bile u kontaktu sa političarima, SPC, NVO i nekim medijima
101 pregleda 329 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2017. 07:27h

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je, u intervjuu za američki magazin "Tajm", da su tajne službe nekih članica NATO-a potvrdile informaciju da je na izborni dan spreman državni udar i da su ga organizovala dva pripadnika ruske vojne tajne službe.

Marković je, odgovarajući na pitanje kako je razotkriven plan za državni udar i kakve dokaze ima da je trebalo da se desi, rekao da nije bilo opipljivih dokaza do 12. oktobra.

"Čovjek je došao kod naše tajne službe i otkrio čitav scenario. Rekao nam je da ga dvojica Rusa podržavaju. Kasnije se ispostavilo da su (Eduard Širokov i Vladimir Popov) pripadnici vojno-obavještajne službe Rusije. Tužilaštvo je pokrenulo istragu kako bi potvrdilo ove navode. Tajne službe država članica NATO-a su takođe potvrdile ovu informaciju, pomogle su nam da složimo sve kockice, jer su sve ove operacije uključivale umiješanost treće strane. Korišteni su serveri kako bi se zaštitila komunikacija", rekao je on, i dodao da su ti serveri zaplijenjeni.

Marković tvrdi da je jedina informacija dobijena od Rusije potvrda da su Širokov i Popov ruski državljani. On je kazao da se Rusija umiješala u izborni proces, da je vidljivo podržavala određene partije koje se protive NATO-u, i da je mnogo novca "upumpano" nelegalno.

"Ruski zvaničnici su nam otvoreno prijetili. Njihove službe su bile u kontaktu sa političarima, SPC, NVO i nekim medijima", rekao je Marković.

Upitan šta Crna Gora može da ponudi Alijansi, s obzirom na to da ima malu armiju, da nema vojnu akademiju, vazduhoplovstvo, obalsku stražu, Marković je rekao da Crna Gora ima veoma moćnu Luku Bar.

"Ova luka je strateški važna za protivnike NATO-a, posebno nakon konflikta u Siriji kada je Rusija počela da traži dobru morsku bazu u toplijim morima".

Na konstataciju novinara da onda ne iznenađuje protivljenje Rusije članstvu Crne Gore u NATO-u i na pitanje da li razumije protivljenje Rusije, Marković je rekao da Rusija ima snažne interese da proširi doseg na jadransku obalu, te da bi članstvo Crne Gore u Alijansi predstavljalo prepreku tome.

"To je zbog sukoba globalnih interesa, igre moći između NATO-a i Zapada na jednoj strani i Rusije na drugoj. Mi nikada ne bismo dozvolili da se naša teritorija zloupotrijebi da bi se ugrozila bezbjednost Rusije na bilo koji način. Ipak, branićemo sopstvene interese i interese zapadne zajednice koju smo odabrali. Omogućiti Rusiji da stekne moć i dominantan uticaj na Zapadnom Balkanu značilo bi gubitak suvereniteta, a mi suverenitet želimo da zadržimo. Tako da nismo spremni da dopustimo Rusiji da donosi odluke umjesto nas", naveo je Marković.

Upitan da li se plaši da bi kao u Ukrajini, lokalni protesti protiv prozapadne vlasti mogli bi prerasti u veće sukobe uz pomoć Rusije, Marković je rekao da je to način na koji Rusija destabilizuje države.

Na pitanje da li je zabrinut zbog ruske reakcije na širenje NATO-a, s obzirom na to da je Rusija u Gruziji i Ukrajini pokazala da je spremna da koristi silu protiv država koje žele u Alijansu, Marković je rekao da je za članstvo te dvije države u NATO. ali da misli da Rusija ne može opet izvesti akcije kakve je izvela u Ukrajini i da Zapadni Balkan ne bi mogao da bude plodno tle za takve napade.

On je kazao da ne vjeruje u scenario u kojem bi predsjednik SAD-a Donald Tramp dozvolio Vladimiru Putinu da ostvari uticaj na Balkanu kao dio geopolitičke trgovine.

"Ne vjerujem da ćemo vidjeti da dva predsjednika pomjeraju pijune po šahovskoj tabli i određuju sudbinu država kao što je Crna Gora".

Bijela kuća trenutno nije za članstvo

Pozivajući se na visokog zvaničnika američkog Vijeća za nacionalnu bezbjednost, američki magazin "Tajm" navodi da Bijela kuća trenutno nema plan da podrži članstvo Crne Gore u NATO-u.

"Sudbina Crnogoraca visi o koncu. Glasanje o prijemu Crne Gore u Alijansu se odugovlači u Senatu. Podrška Crnoj Gori za članstvo u ovom trenutku nije u planovima Bijele kuće, rekao je visoki zvaničnik Vijeća za nacionalnu bezbjednost”, navodi se u tekstu uticajnog magazina.

Ista konstatacija iskorišćena je i u uvodu intervjua sa Duškom Markovićem. Američki Senat je nekoliko puta od decembra odlagao izjašnjavanje o članstvu Crne Gore.

Preporučujemo za Vas