ASK: Pokrenuti prekršajni postupci protiv pet partija

Iz Agencije podsjećaju da je Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisana obaveza da politički subjekti donesu Odluku o visini članarine za tekuću godinu najkasnije do kraja januara i dostave je Agenciji, koja je objavljuje na svojoj Internet stranici najkasnije u roku od sedam dana od dana prijema
99 pregleda 3 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 17.02.2017. 21:18h

Agencija za sprječavanje korupcije (AS) pokrenula je prekršajne postupke protiv četiri politička subjekta i odgovornih lica u njima, zbog toga što u zakonskom roku nijesu dostavili odluku o visini članarine za ovu godinu.

Kako je saopšteno iz Agencije, prekršajni postupci su pokrenuti protiv Demokratskog saveza u Crnoj Gori, Demokratske stranke jedinstva, Bošnjačke demokratske partije Crne Gore i Srpske stranke.

Iz Agencije podsjećaju da je Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisana obaveza da politički subjekti donesu Odluku o visini članarine za tekuću godinu najkasnije do kraja januara i dostave je Agenciji, koja je objavljuje na svojoj Internet stranici najkasnije u roku od sedam dana od dana prijema.

Nakon isteka propisanog roka, Agencija je konstatovala da su do 1. Februara odluku dostavila 42 politička subjekta koja su upisana u Registar koji se vodi kod Ministarstva javne uprave, kao i dva politička subjekta koja se u Registru ne nalaze.

Odluke o visini članarine tih subjekata objavljene su na internet stranici Agencije.

"Devet političkih subjekata nije dostavilo Odluku o visini članarine. Agencija za sprječavanje korupcije je zbog toga pokrenula prekršajne postupke protiv četiri politička subjekta i odgovornih lica u njima“, kaže se u saopštenju.

Za preostalih pet političkih subjekata koji nijesu dostavili Odluku o visini članarine, Agencija je Ministarstvu javne uprave uputila zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja činjenica, odnosno eventualnog brisanja tih partija u skladu sa Zakonom o političkim partijama.

To su, kako se navodi, Građanska partija, Narodna stranka, Demokratska zajednica Muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori, Zelena partija Crne Gore i Demokratski Centar Boke.

"Nakon dostavljanja odgovora Ministarstva javne uprave, Agencija će, ukoliko bude postojao osnov, pokrenuti prekršajni postupak i protiv navedenih političkih subjekata“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: