Grabar Kitarović: Crna Gora bila izložena pokušajima svrgavanja vlast

"Hrvatska snažno podržava proširenje Evropske unije i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike", kazala je Grabar-Kitarović
36 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Srđan Darmanović, Foto: Predsjednica.hr
Kolinda Grabar Kitarović, Srđan Darmanović, Foto: Predsjednica.hr
Ažurirano: 17.02.2017. 19:44h

Crna Gora je bila izložena pokušajima mijenjanja smjera i svrgavanja vlasti, što jedva da je bilo primijećeno", kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na panelu "Budućnost evroatlantske sigurnosti – nova uloga za Balkan?" uoči otvaranja Minhenske bezbjednosne konferencije.

"Evroatlantske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju", kazala je Grabar-Kitarović.

Ocijenila je da su Evropska unija i NATO izgubili interes za jugoistočnu Evropu, pa su oživjele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i "uključenost trećih zemalja, posebno Rusije".

"Hrvatska snažno podržava proširenje Evropske unije i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike", kazala je Grabar-Kitarović

Ona je pozval EU da ne "ostane slijepa" prema mladim demokratijama i da pomogne Makedoniji, koja u suprotnom neće moći biti "čuvar" od ilegalnih migracija.

"Evropa bi trebala ozbiljno da razmisli kako da se bori protiv radikalnog ekstremizma, rasta etničkih napetosti i hibridnih prijetnji koje oblikuju političku okolinu u našem okruženju. Gubimo i srca i umove ljudi. Ako brzo ne djelujemo, neko će drugi uskočiti na naše mjesto", istakla je Grabar-Kitarović.

Konferenciji u Minhenu prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je tokom izlaganja istakao važnost nastavka integracionih procesa kao značajnih instrumenata očuvanja stabilnosti u regionu, podvukavši doprinos koji Crna Gora daje u kreiranju bezbjednog i stabilnog okruženja i još jednom ponovio posvećenost naše zemlje njegovanju dobrosusjedskih odnosa i afirmaciji regionalnog povezivanja i saradnje.

Predsjednik Vlade Duško Marković učestvovaće sjutra na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

"Na konferenciji će biti više od 500 političara i poslovnih ljudi koji će razgovarati o aktuelnim bezbjednosnim izazovima", saopšteno je iz Vlade.

Marković će, kako se navodi, na marginama konferencije imati niz bilateralnih susreta sa visokim državnim zvaničnicima.

Bonus video: