Direktore miču ako nisu u DPS

Predsjednik Odbora direktora Božidar Ilić kaže da je uvjeren da je smjena Dabovićeve isključivo politički motivisana...
96 pregleda 4 komentar(a)
Munevra Dabović, Foto: Slavica Kosić
Munevra Dabović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.02.2017. 07:10h

Poražavajuća je činjenica da u Herceg Novom i Crnoj Gori stranački neopredijeljen čovjek, koji želi da radi i ima 30 godina staža, ne može da bude direktor preduzeća jer ne pripada nekoj političkoj grupaciji.

To je juče ocijenila Munevera Dabović, koja je prije tri dana smijenjena sa mjesta v.d. izvršnog direktora Komunalno-stambenog preduzeća.

Dragan Janković, koji obavlja funkciju predsjednika Opštine, stavio je van snage rješenje njegove prethodnice Nataše Aćimović kojim je imenovana Dabovićeva, jer je navodno nezakonito.

Na mjesto v.d, izvršnog direktora imenovan je Branko Crnogorčević.

Rješenje o smjeni Dabovićeve ima nebulozno objašnjenje, saopštio je juče predsjednik Odbora direktora tog preduzeća Božidar Ilić.

On kaže da je uvjeren da je smjena motivisana isključivo politički.

Dabovićeva i Ilić su poručili da će pravdu potražiti na Upravnom sudu.

Ilić tvrdi da je predsjedniku Skupštine Andriji Radmanu, nakon što je Dabovićeva imenovana, uputio dopis da se u dnevni red sjednice lokalnog parlamenta uvrsti predlog o davanju saglasnosti na imenovanje.

Umjesto toga, kako kaže, počeli su politički pritisci.

Tvrdi da je iz DPS-a od njega traženo da imenuje Branislava Božovića za direktora.

Dabovićeva je juče rekla da je imala lošu komunikaciju sa Jankovićem, Radmanom i sekretarom za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Ilijom Peulićem, koji su, tvrdi, opstruirali njen rad. Kao primjer navela je projekat osvjetljena Starog grada za koji je novac opredijelio UNDP.

Ističe da je kontaktirala predstavnike kotorskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i našla licenciranog projektanta, kako bi posao bio uspješno sproveden.

Kaže da je bila neprijatno izmenađena kada su joj u UNDIP-u kazali da je istekao rok za podnošenje projekta. Tvrdi da je Peulić znao za rok, ali da je nije obavijestio.

Uspjela je, kaže, da produži rok predaje projekta, ali je u međuvremenu stiglo rješenje o njenoj smjeni.

Kao jedan od pritisaka doživljava i to što zaposlenima još nisu isplaćene plate za januar, iako su, ističe, zbog saniranja posljedica od nevremena, u teškim uslovima radili požrtvovano i prekovremeno.

Napominje da su zaposleni u lokalnoj administraciji primili zarade za taj mjesec.

Dabovićeva ističe da je za četiri mjeseca, koliko je bila na mjestu izvršnog direktora, pokrenula rješavanje nekoliko važnih pitanja za grad - rekonstrukcija Gradske pijace, lociranje novog gradskog groblja, izrada katastra podzemnih instalacija, nabavka bio drobilice i rješavanje lokacije za deponiju zelenog otpada. Umjesto podrške, kako je kazala, naišla je na ignorisanje i opstrukciju.

Krušo bi sad da mijenja čelnike Opštine, kako bi “spriječio krađu”

Lider Izbora Dušan Radović Krušo saopštio je juče da će pokrenuti inicijativu za smjenu Jankovića i Radmana, kako bi opozicija “preuzela vlast do izbora i spriječila izbornu krađu”. Izbor je prethodne dvije godine sa DPS-om bio vlast, a koalicija je raskinuta prije mjesec i po. To je dovelo do skraćenja mandata lokalnog parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora koje bi iduće sedemice trebalo da zakaže predsjednik Filip Vujanović.

Osim Dabovićeve, smijenjeni su načelnik Službe komunalne policije Zoran Bijelić, sekretarke Sekretarijata za kulturu Tamara Lepetić i Jovanka Lepetić koja je rukovodila Službom za ljudske resurse. Janković je ranije kazao da je riječ o rukovodiocima koji su bili vršioci dužnosti duže od šest mjeseci, koliko propisuje zakon.

Predsjednik novskog SDP-a Dragan Šimrak kaže da je u pozadini smjena partijski interes.

Predsjednik pokreta URA Milovan Baždar ocijenio je da je smjena ogledalo načina vladavine donedavne koalicije: “Naprasno su se sjetili da poštuju zakonsko ograničenje v.d. funkcija“.

Predsjednica SNP-a Danijela Đurović konstatuje da je riječ “o političkom pritisku DPS-a na sve zaposlene” i “stvaranju uslova za neometano korišćenje i zloupotrebu sredstava za obezbjeđivanje što više glasova na izborima“.

Bonus video: