Pinoti: Crna Gora faktor stabilnosti

Bošković se zahvalio Pinoti na doprinosu koji Italija, koja je ratifikovala Protokol, pruža Crnoj Gori na njenom evroatlantskom putu
9 komentar(a)
Predrag Bošković, Roberta Pinoti, Foto: Odbrana.gov.me
Predrag Bošković, Roberta Pinoti, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 16.02.2017. 17:25h

Crna Gora je prepoznata kao faktor stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi i Italija je spremna za unapređenje bilateralne saradnje u narednom periodu, poručila je italijanska ministarka odbrane, Roberta Pinoti.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, danas je u Briselu u odvojenim susretima razgovarao sa ministrima odbrane Italije i Grčke, Pinoti i Panosom Kamenosom.

"Pinoti je istakla da je Crna Gora prepoznata kao faktor stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi i izrazila spremnost za dodatno unapređenje saradnje u narednom periodu", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bošković se zahvalio Pinoti na doprinosu koji Italija, koja je ratifikovala Protokol, pruža Crnoj Gori na njenom evroatlantskom putu.

On je naglasio kvalitet saradnje mornarica, kao i značajno iskustvo koje su pripadnici Vojske Crne Gore stekli u operaciji EU ATALANTA, učešćem na italijanskim brodovima.

"Bošković i Kamenos izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije zemlje u oblasti odbrane, kao i time da je Grčka, uz sve ostale balkanske zemlje - članice NATO, ratifikovala Protokol", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Bošković je naglasio značaj školovanja crnogorskih kadeta na vojnim akademijama u Atini, kao i razvijene saradnje naših mornarica i vazduhoplovstava.

Kamenos je kazao da će Grčka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u finalnoj fazi evroatlantskih integracija, uz podsjećanje da je ta država bila prva kontakt zemlja Crnoj Gori za NATO.

Iz Ministarstva podsjećaju da Bošković učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane, koji se održava u Briselu.

Danas su ministri odbrane zemalja članica NATO nastavili diskusiju o implementaciji politike odvraćanja i odbrane.

"U tom kontekstu, razgovarano je o adaptaciji NATO komandne strukture kako bi Alijansa mogla adekvatno i pravovremeno da odgovori na izazove savremenog bezbjednosnog okruženja", kaže se u saopštenju.

Održan je i sastanak NATO - Gruzija komisije na kome su ministri razmijenili mišljenja u vezi sa napretkom reformskog procesa u sistemu odbrane u Gruziji.

Bonus video: