Prije godinu drugačije pričao, Vujanović: Izbore u Nikšiću je nemoguće odložiti

"Ne postoji zakonska mogućnost da se produži rok za izbore jer mandat postojećoj Skupštini ističe 27. marta 2017. godine. Ako se izbori ne bi održali 12. marta 2017. godine svi organi lokalne samouprave bi izgubili legitimnost svog funkcionisanja i zakonitog rada"
58 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.02.2017. 16:11h

Izbore u Nikšiću nemoguće je odložiti, naveo je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

SDP je danas poslao još jedno pismo Vujanoviću u kojem traže odlaganje izbora u Nikšiću.

"Svojom Odlukom br. 01-20 od 04.01.2017. godine raspisao sam izbore za odbornike u Skupštini opštine Nikšić za 12. mart 2017. godine, a na temelju čl. 95. st.1 tačka 10 Ustava Crne Gore, čl. 13 Zakona o izboru odbornika i poslanika i čl. 42 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi. Odredbom čl. 95 stav 1. tačka 10 Ustava Crne Gore propisano je da Predsjednik vrši poslove utvrđene Ustavom i zakonom. Odredbom čl. 42 Zakona o lokalnoj samoupravi izbore za skupštine opštine raspisuje Predsjednik države tako da se oni održavaju nakasnije 15 dana prije isteka mandata skupštine. Shodno odredbi čl. 13 stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika dan održavanja izbora je neradni dan (nedelja) a prema članu 14 istog zakona izbori se raspisuju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika i od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana", naveo je Vujanović u odgovoru SDP-u.

Dodao je da je na temelju zakonskih odredbi krajnji rok za raspisivanje izbora za Skupštinu opštine Nikšić bio 12. mart 2017

"I izbori su raspisani upravo za taj, poslednji dan, kako bi se subjektima zainteresovanim za učešće na izborima omogućio najduži rok. Ne postoji zakonska mogućnost da se produži rok za izbore jer mandat postojećoj Skupštini ističe 27. marta 2017. godine. Ako se izbori ne bi održali 12. marta 2017. godine svi organi lokalne samouprave bi izgubili legitimnost svog funkcionisanja i zakonitog rada. S toga je nemoguće odlagati izbore za Skupštinu opštine Nikšić jer izričitost odredbi ovih zakona to onemogućava", zaključio je Vujanović.

Predsjednik države je uoči lokalnih izbora u Tivtu prošle godine imao drugačiji odgovor.

"“Spreman sam na kooperativnost koja podrazumijeva da se samo jedna odredba Zakona o lokalnoj samoupravi unese kojom će se mandat Parlamenta u Tivtu produžiti od 7. maja do novih izbora koji bi se održali istovremeno sa parlamentarnim. Dakle, neophodno je promijeniti jednu jedinu odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi da bih ja stavio van snage tu odluku i sačekao zakazivanje novih izbora, što može biti dio dogovora parlamentarnih stranka. Nije to naravno nešto što je savršeno pravno očekivano, ali jedina mogućnost za mene kao predsjednika države da stavim van snage tu odluku je ukoliko se zakon izmijeni”, kazao je tada Vujanović.

Bonus video: