DF možda ulazi u Skupštinu, u slučaju provokacija spremni da odgovore kolegama

Današnji protest ispred parlamenta i ono što će se dešavati u parlamentu,pratite uživo na TV Vijesti!
0 komentar(a)
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.02.2017. 09:17h

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) okupiće se sa pristalicama ispred Skupštine Crne Gore uoči današnje sjednice parlamenta na kojoj će se raspravljati o ukidanju poslaničkog imuniteta funkcionerima Fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Demokratskog fronta na protestima ispred parlamenta učestvovaće i poslanici ostalih opozicionih partija, dok sagovornik iz tzv. “građanske opozicije” tvrdi da čelnici ostatka opozicije nijesu obećali da će doći na proteste.

Današnji protest ispred parlamenta i ono što će se dešavati u parlamentu,pratite uživo na TV Vijesti!

Iako će konačna odluka biti donesena na današnjoj sjednici Demokratskog fronta, prema jednom od scenarija, funkcioneri tog političkog saveza obratiće se građanima ispred parlamenta, dok će prema drugom poslanici DF-a ući u zgradu Skupštine kako bi se obratili kolegama iz vladajuće koalicije.

“Poslanici će ući u salu kako bi predstavnicima krnjeg parlamenta pojasnili da sprovode pravno nasilje i politički progon kolega. Nekome je stalo da napravi predstavu na rođendan predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i unizi paralament, Tužilaštvo i Ustav. U slučaju da bude provokacija poslanika vlasti ne isključujemo ni sukobe u plenarnoj sali”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti” iz Fronta.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je tražilo da se Mandiću i Kneževiću ukine poslanički imunitet, jer ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, a u vezi sa navodnim planiranjem terorističkih napada u Crnoj Gori. Administrativni odbor je, bez prsustva opozicije, predložio da se na današnjoj sjednici plenuma dvojici poslanika ukine imunitet.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da će Specijalno državno tužilaštvo sve dokaze koje posjeduje predstaviti pred nadležnim sudom. On je istakao da Tužilaštvo sve korake preduzima isključivo po Ustavu i zakonu, a zakon je jednak za sve.

“Sve dokaze koje posjeduje SDT predstaviće pred nadležnim sudom. To je jedino mjesto na kojem se daje konačna ocjena pravne valjanosti i kvaliteta dokaza, kao i osnovanosti i zakonitosti postupanja Tužilaštva“, rekao je Stanković za Radio Crne Gore.

Opozicija bojkotuje izbore u Nikšiću

Predstavnici opozicije su na jučerašnjem zajedničkom sastanku odlučili da bojkotuju lokalne izbore u Nikšiću, koji su zakazani za 12. mart. Rok za predaju lista istekao je u ponoć.

Oni su poručili da, zbog najave hapšenja, izbori u Nikšiću ne mogu biti ni slobodni ni demokratski i tražili su od predsjednika Filipa Vujanovića da ih odloži. Osim DF-a, izbore u Nikšiću će bojkotovati Demokrate, Demos, URA, Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijalistička narodna partija (SNP).

Goran Danilović iz Demosa je poručio kolegama u “krnjem parlamentu” da ne mogu da se ponašaju kao da je sve u redu, dok je Slaven Radunović (DF) naveo da današnja sjednica parlamenta nije zakazana 15 dana ranije, kako je predviđeno Poslovnikom.

“Rubikon je pređen i opozicija je svjesna toga. A ovo je jedan od odgovora koje će Đukanović da dobije", kazao je on, dok je potpredsjednik SDP-a Raško Konjević pozvao Vujanovića da odloži izbore u Nikšiću.

"Bilo bi normalno da onaj ko je predsjednik svih građana razumije ovu odluku i u najmanju ruku odloži održavanje izbora dok se određene političke i sve druge procedure ne sprovedu", kazao je Konjević. Potpredsjednik pokreta URA Dritan Abazović rekao je da je Crna Gora u velikoj političkoj krizi koja se dnevno produbljuje. Abazović je rekao da je bojkot izbora u Nikšiću dodatno produbljivanje krize.

“Odgovornost apsolutno ne mogu da adresiram prema opozicionim struktura”, rekao je on, dok je Neven Gošović iz Demokrata istakao da ta stranka pokazuje solidarnost sa kolegama iz DF-a. Gošović je optužio državno tužilaštvo da širi atmosferu straha.

“A u takvoj atmosferi straha izbori ne mogu biti ni demokratski, niti slobodni”, rekao je Gošović.

EU traži dogovor

Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori pozvala je vlast i opoziciju da rješenje za krizu nađu dijalogom.

“Bojkot izbora ili rada Skupštine nije održivo rješenje. Očekujemo od Vlade i opozicije da se uključe u konstruktivne razgovore u cilju prevazilaženja trenutne političke situacije”, rekli su iz Delegacije EU “Vijestima”.

Iz Delegacije nisu željeli da komentarišu skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću, ali su naveli da očekuju da se načela vladavine prava u ovom slučaju ispoštuju u potpunosti. “Očekujemo da će se načela vladavine prava u potpunosti ispoštovati i da će nadležni svoje aktivnosti sprovesti u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima”.

Član predsjedništva DF-a Predrag Bulatović rekao je da je odluka o ukidanju imuniteta neustavna, navodeći da tužilaštvo nema pravo da zatraži od Skupštine da donese odluku o određivanju pritvora poslaniku. On je optužio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića da se “stavio u privatnu službu Đukanovića”.

“Na dnevni red je stavio pravno nevaljan zahtjev SDT-a, koji je suprotan Ustavu i zakonu. Očigledno je da Đukanović preko svog poslušnika Milivoja Katnića, želi da smjesti u zatvor lidere DF-a, a da to izvršava predsjednik nelegitimne Skupštine“, kazao je on.

Marković: Ko ruši sklad suočiće se sa državom, sve će ostati na riječima

Premijer Duško Marković kazao je da zahtjev Tužilaštva za skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću ne predstavlja presudu i poručio da su izjave DF-a o građanskom ratu neodgovorne, ali da će ostati samo riječi.

“Ne mogu ugroziti stabilnost Crne Gore i građanski sklad. Ko god pokuša da udari na te crnogorske vrijednosti, imaće naspram sebe državu, sa jasnim instrumentima i demokratskim principima”, rekao je Marković nakon sastanka sa predsjednikom Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Premijer je dodao da kada su hapšeni visoki funkcioneri DPS-a i gradonačelnici niko nije izlazio na proteste niti je proglašavao Tužilaštvo i pravosuđe nedoraslim i nezrelim.

“Oni koji podgrijavaju ovakav scenario, bilo da su iz Crne Gore ili van nje, neka sklone ruke od Crne Gore”, rekao je Marković.

On je naveo da opozicioni bojkot izbora u Nikšiću predstavlja nastavak političke destrukcije.

“Bojkot vas neće dovesti na vlast, ali ugrožava kredibilitet zemlje i njenu demokratiju”, rekao je Marković.

Vijeće traži da se čuvaju mir i poredak

Vijeće za nacionalnu bezbjednost poručilo je da nadležni organi treba da odgovore na sve bezbjednosne izazove kako bi obezbijedili mir za građane. Na sjednici Vijeća, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, razmatrane su “političke izjave i pozivi koji bi mogli dovesti do ugrožavanja građanskog mira i stabilnosti”.

“Vijeće u punoj mjeri podržava integritet državnog tužilaštva u vršenju nadležnosti propisanih Ustavom i zakonom. Vijeće je konstatovalo spremnost i odlučnost nadležnih organa da odgovore na sve bezbjednosne izazove, i obezbijede stabilnost i mir za sve građane”, navodi se.

Vijeće je konstatovalo da je očuvanje stabilnosti i pravnog poretka zajednička odgovornost vlasti i opozicije. Navodi se da Vijeće očekuje da će najavljena okupljanja biti mirna i nenasilna.

Samo DPS i Socijaldemokrate predali liste u Nikšiću, Nikčević tvrdi da se opozicija plaši poraza

DPS i Socijaldemokrate juče su, uprkos najavljenom bojkotu opozicije, predali izborne liste u Nikšiću. DPS je predao listu pod nazivom „DPS – Milo Đukanović Nikšić – Sigurnim korakakom za Crnu Goru“. Listu će predvoditi aktuelni predsjednik opštine Veselin Grbović. Kandidat za odbornika Radivoje Lala Nikčević kazao je da je opozicija odlučila da bojkotuje izbore jer se boji poraza. On je kazao da DPS ima sigurnu i ubjedljivu pobjedu od 23 mandata, što im, kako je kazao, garantuju „sva istraživanja javnog mjenja”.

“Idemo sigurno da pobijedimo i na ovim izborima, a hoće li oni ili neće biti naši takmaci, to neće ništa promijeniti”, istakao je Nikčević.

Izbornu listu predale su i Socijaldemokrate, a na čelu liste biće Spasoje Vukotić koji nije želio da komentariše bojkot opozicije.

„Za nas su obavezujući potpisi više od 1,4 hiljade građana koji su nam dali podršku“, rekao je Vukotić

SD su ispred OIK-a dočekali predstavnici Alternative sa parolom “izdajnici”.

Bonus video: