Milačić: Opozicija i društvo da se ujedine povodom najave hapšenja Mandića i Kneževića

"Vlast, mimo volje ogromne većine naroda, u strahu od tog istog naroda, odluku o učlanjenju u NATO želi da donese kroz parlament, nelegitiman i ustanovljen naneslobodnim izborima i insceniranom državnom udaru na izborni dan. To je opasna i neodgovorna politika, opasna po bezbijednost, jer ništa dugoročno nije opasnije od gušenja volje jednog naroda", ocijenio je Milačić
30 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Facebook
Marko Milačić, Foto: Facebook
Ažurirano: 14.02.2017. 18:17h

Crnogorska opozicija, ali i cijelo društvo, moraju da se ujedine povodom najave hapšenja opozicionih lidera, ocijenio je predstavnik političke grupe Otpor beznađu, Marko Milačić.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić podnio je juče Skupštini Crne Gore zahtjev za odbrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora protiv Andrije Mandića i Milana Kneževića poslanika Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore juče izglasao je ukidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću.

Referendumski karavan, koji iz Podgorice prema Briselu kreće 20. februara predstavljen je danas.

Milačić je rekao da su zbog vanredene situacije u Crnoj Gori i najave hapšenja opozicionih lidera, razmišljali da odgode putovanje, "ali smo smatrali da je važnije da na našem putu međunarodnu javnost upozorimo na otvoreni teror u Crnoj Gori".

"U ovom trenutku opozicija, ali i cijelo društvo moraju da se ujedine, ovo je ogroman test za sve nas. Ovdje više nije u pitanju politika, već goli život", kazao je Milačić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pred istorijskim pitanjem.

"Vlast, mimo volje ogromne većine naroda, u strahu od tog istog naroda, odluku o učlanjenju u NATO želi da donese kroz parlament, nelegitiman i ustanovljen naneslobodnim izborima i insceniranom državnom udaru na izborni dan. To je opasna i neodgovorna politika, opasna po bezbijednost, jer ništa dugoročno nije opasnije od gušenja volje jednog naroda", ocijenio je Milačić.

Riječ je, kako je kazao, o neviđenom nasilju skoro tri decenije nesmjenjive vlasti. »Sve je ovdje povezano sa pričom o NATO i tu nema dileme".

"Nasilje se samo nastavlja i prelazi u otvorenu diktaturu, bestijalno orgijanje sile: vidjeli smo juče najavom hapšenja lidera DF-a – plan vlasti je da svi kritičari, prije svega oni koji se zalažu za neutralnost i narodni referendum, moraju biti kriminalizovani, ako treba i strpani u zatvor", kazao je Milačić.

On je naveo da 84 odsto građana Crne Gore želi referendum o NATO.

"68 odsto od onih koji podržavaju NATO, takođe. Uprkos tako ogromnoj većini, vlast ne želi referendum. Riječ je o nasilju nad demokratijom i nad sopstvenim građanima. Vlast se boji referenduma, zna šta narod misli", ocijenio je Milačić.

U pitanju je, smatra on, elementarni princip demokratije, da se o jednom od najvažnijih pitanja društva i države, pitanja koje dijeli državu, odluči na najširi i najdemokratskiji način, na referendumu.

Kao je rekao, borba za referendum je borba za demokratiju i to onu osnovnu.

"Zato se borimo za referendum. Zato idemo na put, da o tome ali i o drugim važnim temama - u periodu od 20. februara do 3. marta - razgovaramo sa političarima, zvaničnicima, intelektualcima i aktivistima regiona, Evrope i evropskih institucija; u okviru nešeg velikog “Referendumskog karavana”", naveo je Milačić.

Njih šestoro, u toku 12 dana,posjetiće devet država, na putu od oko sedam hiljada kilometara.

"Sa samo jednom idejom da se čuje glas većinske Crne Gore, glas koji se brutalno guši. Krećemo iz Podgorice, preko Kosovske Mitrovice, do Skoplja, pa preko Beograda do Banjaluke i Zagreba, potom do Ljubljane, Beča i Praga, zatim stižemo u Berlin i, konačno, Brisel", kazao je Milačić.

Bonus video: