Građani Srbije bi voljeli bolje odnose s Crnom Gorom i Hrvatskom

U anketi u kojoj je učestvovalo više od 12.500 ljudi, ocjenjivani su odnosi između Srbije i zemalja u regionu, koji su u globalu pokazali da građani Srbije u velikoj mjeri smatraju da je šteta što oni nisu sjajni
11 komentar(a)
Crna Gora, Srbija, Foto: Shutterstock
Crna Gora, Srbija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2017. 08:37h

Najbolje odnose u regionu Srbija ima sa Republikom Srpskom (RS) i Rumunijom, dok su najlošiji sa Albanijom i Hrvatskom, pokazuju rezultati "Blic" ankete.

Čitaoci tog lista su otkrili i da žale što odnosi sa Hrvatskom, BiH i Crnom Gorom nisu sjajni, i smatraju da bi trebalo da budu bolji. To u slučaju BiH smatra 47 odsto građana, 45 sa Hrvatskom i 40 sa Crnom Gorom.

U anketi u kojoj je učestvovalo više od 12.500 ljudi, ocjenjivani su odnosi između Srbije i zemalja u regionu, koji su u globalu pokazali da građani Srbije u velikoj mjeri smatraju da je šteta što oni nisu sjajni.

Unaprijediti odnose sa Makedonijom i Crnom Gorom

Odnosi Srbije sa pojedim zemljama regiona su dobri, ali bi ih još trebalo unaprijediti, smatraju čitaoci “Blica”. To je slučaj sa Rumunijom (58 odsto), Bugarskom i Mađarskom (48), ali i Makedonijom (36) i Crnom Gorom (24).

Zanimljivo je da su jedino RS i Rumunija zemlje sa kojom Srbija, prema mišljenju ispitanika, ima odlične odnose i to u dvocifrenom procentu.

Odlične relacije sa ostalim zemljama ispitanici prepoznaju u tek ponekom procentu: sa Makedonijom sedam odsto, sa Crnom Gorom i Bugarskom šest, sa Albanijom i BiH četiri i sa Hrvatskom tri.

Loše sa Albancima i Hrvatima, ali neka tako ostane

Sa druge strane, ispitanici su ocijenili sa kim Srbija ima i loše odnose, s tim što je zanimljivo da za jedan broj zemalja smatraju da ih ne treba ni popravljati, odnosno da treba da ostanu kakvi jesu. Radi se, prije svega, o Albaniji (58 odsto), Hrvatskoj (41), BiH (23) i Crnoj Gori (21).

Jedan broj ispitanika je potpuno nezainteresovan za odnose u regionu, a najmanje ih zanimaju oni koji se tiču Albanije (15 odsto), Bugarske (13 odsto), Crne Gore i Marađske (10 odsto), i Hrvatske (9 odsto).

Bonus video: