Demokrate Kotor: Vlada DPS-a i satelita počinila veleizdaju

"Budite sigurni da nova vlast Opštine Kotor neće, kao prethodne, davati kriminalcima, tajkunima i prijateljicama da "kultivišu" najljepše i najznačajnije djelove Zaliva"
51 pregleda 4 komentar(a)
Demokratska Crna Gora Kotor, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora Kotor, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 13.02.2017. 14:35h

Vlada DPS i njihovih satelita je 2. februara neopaženo od šire javnosti usvojila Informaciju o zaštiti područja pod UNESCO-om koja sadrži predlog tzv. "akcionog plana", saopšteno je danas iz Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore Kotor.

Oni su dodali da je im dokumentom, između ostalog, predloženo stavljanje van snage važeće prostorno-planske dokumentacije na cijeloj teritoriji Opštine Kotor.

"Dakle, nakon što su zabranili kupovinu novogodišnjih paketića i umanjili naknade majkama "zabrinuli" su se i za Bokokotorski zaliv. Visoko tijelo nazvano "Savjet za upravljanje prirodnim i istorijsko-kulturnim područjem Kotora", koje je toliko "visoko" da se sastaje jednom u dekadi pa se još nije sastalo, i koje čine kadrovi imenovani od strane DPS administracije, o ovoj inicijativi se nije ni oglasilo. Pametno ćuti. Briga o zaštiti Zaliva je opravdano još i pojačana činjenicom da se, na žalost DPS-a, formira nova vlast u opštini Kotor, što će dovesti do toga da Savjet, sastavljen od novih članova, prestane da ćuti. A šta onda? Šta nas čeka? Revizija "hot dog" arhitekture na Turskom rtu, Kostanjici, Dobroti. Uništenje svega onoga što je urađeno na "kultivisanju" Bokokotorskog zaliva u prethodnih 25 godina. Ovim putem pozivamo Vladu DPS-a i njihovih satelita da se ne brinu više o zaštiti Kotora jer od Vaše "brige" osta Kotor bez UNESCO-a", navodi se u saopštenju Demokrata Kotora.

Iz ove partije poručuju da je šteta koju su Vlada DPS-a i njihovih satelita napravili samo po ovom osnovu Crnoj Gori nemjerljiva i predstavlja veleizdaju.

"Budite sigurni da nova vlast Opštine Kotor neće, kao prethodne, davati kriminalcima, tajkunima i prijateljicama da "kultivišu" najljepše i najznačajnije djelove Zaliva, a onda pisati akcione planove za "zaštitu" od gradnje koju ste prethodno odobrili i koju u svakom trenutku jednim potpisom možete zaustaviti. Građanima Kotora i stvarnim investitorima projekata koji su od značaja za napredak "sunovraćenog" Kotora poručujemo da će u Opštini Kotor imati pouzdanog i transparentnog partnera na realizaciji tih projekata", poručile su Demokrate Kotora.

Poručuju da Zakon jasno određuje procedure donošenja i stavljanja van snage prostorno-planske dokumentacije i da u tome Opština Kotor ima odlučujuću ulogu.

"Nova uprava neće dozovliti da se sprovede zla namjera Vlade DPS-a da se grad konzervira i spriječi normalan život u njemu, pod izgovorom navodne brige za Zaliv izražene kroz nerazrađene i površne akcione planove. Ozbiljan, temeljan i stručan pristup ovom pitanju će biti prioritet nove kotorske uprave. Jedino što će biti spriječeno bez kompromisa je nelegalna i predimenzionirana gradnja povlašćenih struktura, miki-maus arhitektura i uništavanje istorijske i prirodne baštine. Po prvi put suštinski, a ne samo formalno, konkretnim potezima Opštine Kotor će biti sačuvano, koliko se još to može, kulturno-istorijsko nasljeđe Kotora i Bokokotorskog zaliva. Mi ćutati nećemo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: