Krivokapić: Samo ponavljanje izbora rješava krizu

"DPS je sebe uveo u tu terminalnu fazu autokratije - đe se popraviti ne može i ostalo mu je samo bjesomučno blaćenje nepokorenih. Krivi DPS, goni pravi SDP, koji je ostao moralna kičma onoga što je sada po našem programu upisano u Ustav Crne Gore"
69 pregleda 28 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.02.2017. 11:29h

Pristanak DPS-a na ponavljanje izbora najkasnije sa predsjedničkim početkom 2018. godine zaista je minimalan zahtjev kojim bi se poslala konstruktivna poruka da se duboka politička kriza želi rješavati, ocijenio je predsjednik SDP-a RAnko Krivokapić.

On je rekao da su mnogi slučajevi u koje su potencijalno umiješani visoki funkcioneri DPS-a kao i funkcioneri nekih takozvanih "satelitskih partija" na čekanju.

"I to dodatno vodi slabljenju povjerenja u rad tužilaštva. Jasno je ko iz svega toga izvlači najveću korist. Nije se lako oteti utisku da se određene radnje i aktivnosti tempiraju tako da se politički i izborno zloupotrebljavaju od onih kojima ne odgovara borba protiv korupcije, jer upravo vodi do njih", rekao je Krivokapić u intervjuu ta "Dan".

  • Opozicija bojkotuje parlament, iz poznatih razloga. Šta je minimum zahtjeva ispod koga nećete ići da bi bojkot bio prekinut? Da li je to ponavljanje izbora 2018.godine?

Poznate su ocjene opozicije o neslobodnim izborima 16. oktobra 2016.godine, budući da su oni održani na dan objave državnog udara. Po ocjeni najviših nadležnih adresa, trebalo je na dan izbora da se puca na građane, da se hapsi ili likvidira premijer i zauzme sa svim državnim trezorom Skupština Crne Gore. U takvom stanju, koje je uz to praćeno indirektnom ali veoma jasnom optužbom na račun opozicije, da stoji iza "najvećeg krvoprolića nakon drugog svjetskog rata" kako je to opisao i gospodin Filip Vujanović, izlišno je govoriti da rezultat izbora pokazuje slobodnu volju građana. Ustav nas obavezuje da ne prihvatimo takve izbore jer nijesu izraz slobodne volje građana. Zato je pristanak DPS-a na ponavljanje izbora najkasnije sa predsjedničkim početkom 2018. zaista minimalan zahtjev kojim bi se poslala konstruktivna poruka da se duboka politička kriza želi rješavati.

Za sada DPS drži glavu u pijesku odbijajući da prihvati neminovnost, no jedina konstanta u politici DPS –a da su uvijek dobar sluga jačih i loš gospodar prema svom poharanom narodu. Jači shvataju da ovakva vlast je prošlost Crne Gore.

To su, sjetićemo se, uradili i prošle godine kada su se izrugivali ideji Parlamentarnog dijaloga i Prelazne vlade da bi na kraju došlo do nje .Poslije toga su se čak i hvalili Prelaznom Vladom.

  • Vladajuća većina SDP optužuje da se uhvatio u kolo sa, kako kažu, anticrnogorskim DF-om, koga podžava Rusija. Vaš komentar?

Prevedeno na narodni jezik korupcija je “kad vlast krade od naroda“. Narod je davno takve politike definisao: ”ko krade taj mora da laže”.

DPS je sebe uveo u tu terminalnu fazu autokratije - đe se popraviti ne može i ostalo mu je samo bjesomučno blaćenje nepokorenih. Krivi DPS, goni pravi SDP, koji je ostao moralna kičma onoga što je sada po našem programu upisano u Ustav Crne Gore.

Mi smo otkazali podršku DPS Vladi kad smo ostvarili i poslednji strateški međunarodni cilj koji smo postavili - članstvo u NATO. Vidi se da, bez SDP-a kao državotvornog kormila, taj brod DPS vlasti sada je definitivno samo gusarski.

Jedina trajna strateška politika na višepartijskoj sceni ovih više od četvrt vijeka je programska politika SDP-a . Sa nama nikad nije bilo nezvjesnosti i nepoznanica . Zna se naš program, jasan je i odnos prema drugim političkim subjektima pa i prema DF-u sa kojim imamo krupne strateške političke i programske razlike. Sa čitavom opozicijom nas povezuje zahtjev za slobodne - poštene izbore kao preduslov da se red i zakon vrate u Crnu Goru. Postoji saradnja na lokalnim nivoima da stavimo tačku na besprizornu pljačku opština.

Zar priznanja koja dobija SDP-ova gradonačelnica Kolašina, nijesu najbolji dokaz da nema drugog puta da se ova pošast zaustavi?

Rekli smo jasno uoči parlamentarnih izbora da SDP neće u Vladu ni sa DPS ni sa DF. To što je DPS nabio sebi kompleks, kada je lider DF-a, Mandić odbio da uđe u njihovu vladu iako su mu se nudili sa Vučićevog kanabea - poseban je problem jer su se ofirali.

DPS može sa svakim ko im garantuje nastavak pohare. Ko neće poharu taj ne može sa njima…

Što se tiče Rusije niko u Crnoj Gori, nije bio toliko slizan i vezan sa raznim ruskim političko-tajkunskim ekspoziturama kao vrh DPS-a. I sada DPS - Deripaskin intimus i pobratim Jedinstvene Rusije prigovara SDP-u ruske veze. Kakva bestidnost. U kakvom su stanju, još malo će optužiti SDP da nam je Sveto Marović, bio drugi čovjek partije skoro tri decenije.

  • Podržavate li zahtjev da se o članstvu Crne Gore u NATO organizuje referendum?

Ustav Crne Gore daje mogućnost i parlamentarne i referendumske odluke o članstvu u NATO. I jedna i druga su legitimne. SDP–ov stav je poznat od početka - tu odluku treba donijeti u Skupštini Cnre Gore.

Referendum ne bi dao odgovor na pitanje o NATO-u, već bi se građani u uslovima teškog socio-ekonomskog stanja, najvjerovatnije primarno opredjeljivali želeći da kazne one koji su ih u to stanje doveli.

Referendum bi sem toga produbio duboke političke podjele, a nije teško zaključiti kome one najviše odgovaraju. Gospodin Djukanović, na lokalnim izborima dje se odlucuje o komunalnim pitanjima, barjači o sudnjem danu odbrane države, a možete misliti u što bi se pretvorila referendumska kampanja.

Godinama ponavljamo - NATO je za mnoge u vrhu DPS-a kazna a ne nagrada. Protivnici NATO ne treba da imaju iluziju da bi DPS bilo teško da se prestroji na stranu kontra NATO-a ukoliko bi zatrebalo I ako bi smjeli. Kad bi smjeli bježali bi od NATO više od Milana Kneževića.

  • Je li već sada nesumnjivo da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić krenuo u progon neistomišljenika DPS-a?

Ono što je evidentno, jeste da je opalo povjerenje u rad Specijalnog tužilaštva u značajnom dijelu javnosti nakon posljednjih dešavanja. Evidentno je i da imamo zastoj u procesuiranju krivičnih djela visoke korupcije i organizovanog kriminala. Mnogi slučajevi u koje su potencijalno umiješani visoki funkcioneri DPS-a, kao i funkcioneri nekih tzv. satelitskih partija, su na čekanju. I to dodatno vodi slabljenju povjerenja u rad tužilaštva.

Jasno je ko iz svega toga izvlači najveću korist.

Nije se lako oteti utisku da se određene radnje i aktivnosti tempiraju tako da se politički i izborno zloupotrijebljavaju od strane onih kojima ne odgovara borba protiv korupcije, jer upravo vodi do njih.

  • Aktuelne su i optužbe DPS-a da obmanjujete strane diplomatske predstavnike u vezi politčke situacije u Crnoj Gori?

Primjećujemo da pomno prate SDP-ove vanjsko-političke aktivnosti i ne mogu sakriti strah koji pokazuju oglašavanjem nakon naših susreta sa inostranim predstavnicima.

Kada neko zasniva politiku na obmanama i poharama, logično je da se taj neko najviše plaši od istine i od onih koji imaju nesumnjivi kredibilitet da je saopšte. Znaju oni dobro koliko se riječ SDP-a cijeni u međunarodnoj zajednici i da se nama vjeruje.

Birani smo i na najveću međunarodnu funkciju u isitoriji Crne Gore , pa im je jasno da to nije bilo slučajno nego uz pomoć predstavnika zemalja naših ključnih evroatlantskih partnera.

Građanska Crna Gora nije projekat privatne države

Đukanović je nedavno u Nikšiću kazao da je 20.000 Crnogoraca na izborima prošle godine bacilo glas protiv Crne Gore, jer je SDP dobio toliko glasova. Kako komentarišete tu izjavu?

Od kad je uništio LSCG , SDP je jedini izvorni, nesalomljivi dokaz da građanska, nezavisna, evroatlantska Crna Gora nije pojekat privatne države. SDP je živi dokaz da ta ideja nije bila sredstvo za najveću poharu od jedne vlasti, u milenijumu trajanja ove države. Ovih preko 20 000 prvoboraca ali sad već i mnogo mlađih koji tada nijesu bii ni rođeni, iritira samodršca jer ga podsjeća da se država mora vratiti svima.

Pink crnogorici su oni koji njima trebaju, a ne ovi građanski – crveni, koje SDP okuplja i koji vode Crnu Goru u tu treću mirnu evoluciju Crne Gore:

-Vodili smo sa LSCG iz rata u mir i građansku Crnu Goru.

-Potom u nezavisnu evroatlantsku Crnu Goru.

I sad, SDP sa ostalim slobodarima iz svih partija, je spreman da gradi demokratsku- poštenu i ekonomsko-socijalno uspješnu Crnu Goru. Da vratimo državu svima,

Bonus video: